Gouden Gard krijgt onderdeel boulangerie in 2021

2021_pixabay

Foto: Pixabay

Tot ieders spijt konden dit jaar de Talentenprijs en Gouden Gard niet doorgaan. Nu de datum ‘waarop het had moeten gebeuren’ voorbij is, kijken we vooruit naar 2021. Want op 12 oktober volgend jaar is er niet alleen een Talentenprijs en Gouden Gard Patisserie, maar staat ook de eerste Talentenprijs Boulangerie op het programma.

“Ik ben altijd bezig de verschillende onderdelen van ons vak te verbinden en om brood onderdeel van de Gouden Gard te maken, is een grote wens van mij”, aldus Hidde de Brabander, het huidige boegbeeld van de Gouden Gard. Twee jaar geleden veranderde de Vereniging Gouden Gard de statuten al om het op termijn mogelijk te maken om de wedstrijd naast patisserie uit te breiden met brood. Nu is het dan – deels – zover: in 2021 staat de Talentenprijs Boulangerie voor het eerst op het programma.

Drie boulangerie-producten

Waar Dré Eversteijn zich bezighoudt met de reglementen en jurering van de patisserie-onderdelen van de Gouden Gard/Talentenprijs, doet Meester Boulanger Hiljo Hillebrand dat voor brood. “De Gouden Gard en Talentenprijs Patisserie zijn wedstrijden op hoog niveau en ik ben blij dat we daar nu een onderdeel Boulangerie aan toe kunnen voegen.” De deelnemers wordt gevraagd om drie producten in te leveren: desembrood, gevlochten brioche en gevuld getoerd gerezen. Daar hoort natuurlijk een uitgebreide receptuur bij en nog acht tot negen eisen waaraan de producten moeten voldoen zoals gewicht, afwerking en vulling. “Ik heb product- en wedstrijdeisen opgesteld die vergelijkbaar zijn met Skills en andere internationale boulangeriewedstrijden. Op die manier kunnen deelnemers gelijk wennen aan wedstrijdbakken en wat daarbij komt kijken.” Hiljo hoopt dat veel leerlingen mee zullen doen op 12 oktober 2021. “Dan hebben we ons doel bereikt; een mooie boulangeriewedstrijd toevoegen aan de Gouden Gard.”

Van 2020 naar 2021

Omdat de wedstrijd dit jaar niet door kon gaan, staan alle Gouden Gard-deelnemers van 2020 automatisch ingeschreven voor 2021. Dré Eversteijn: “We hebben maximaal 16 plekken beschikbaar en dit jaar stonden er acht ingeschreven dus die mogen sowieso meedoen als ze dat nog willen.” Natuurlijk was de teleurstelling groot toen het evenement voor dit jaar werd afgeblazen, maar over het algemeen hadden de deelnemers er wel begrip voor vertelt Dré. “Een deelnemer zei nog grappend dat hij nu twee jaar de tijd had om zich voor te bereiden in tegenstelling tot mensen die zich nu gaan inschrijven, dus dat dat ook weer een voordeel biedt.”

Voor de Talentenprijs Patisserie moeten deelnemers zich wel opnieuw inschrijven. “Daar gaat het om maximaal 25 deelnemers en om dat te verdubbelen zou niet haalbaar zijn voor de jury die alles moet proeven.”

Toekomstdromen

Natuurlijk resteert dan nog de vraag: wanneer komt er een Gouden ‘Gard’ voor brood? (En hoe gaat die dan heten?) Daar moeten de heren het antwoord nog even schuldig op blijven. “De wens is er, dat is zeker, maar we zijn nu al blij dat we komende jaar de Talentenprijs Boulangerie erbij hebben”, antwoordt Hidde. “Boulangerie niveau 4 is nu net gestart, dat geven we nog even de tijd. Als het enthousiasme om aan de Talentenprijs Boulangerie mee te doen groot is, overwegen we zeker om een Gouden deegsteker, kneedarm, rolstok of graankorrel toe te voegen”, besluit Hiljo.

Meedoen aan één van de wedstrijden op 12 oktober 2021? Kijk dan op de website voor de reglementen. Aanmelden kan vanaf nu.

Lees ook
BakkersVakWedstrijden 2020 gaan niet door

BakkersVakWedstrijden 2020 gaan niet door

De BakkersVakWedstrijden 2020 gaan niet door. Niet alleen beperken de geldende coronamaatregelen de organisatie van de wedstrijd. Ook vindt het bestuur het risico van de wedstrijd te groot vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. De volgende editie vindt plaats in 2021.

Wedstrijden Gouden Gard en Talentenprijs afgelast

Wedstrijden Gouden Gard en Talentenprijs afgelast

De wedstrijden om de Gouden Gard en de Talentenprijs gaan dit najaar vanwege de nieuwe coronamaatregelen toch niet door. Beide wedstrijden zouden op 13 oktober worden georganiseerd bij het Miele Experience Center in Vianen.

Blik op 2030 -  Brood als superfood?

Blik op 2030 - Brood als superfood?

In 2030… eten we veel minder brood. In 2030… staat brood als medisch voedsel op de kaart. Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche aan, om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden. Dit is het verslag van het tweede deel van de middag.

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...