'Goede grondstoffen en een uiterst liefdevolle bereiding'

Bakkerij van de Mortel_BIB 8-2020

Foto: bakkerij Van de Mortel

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag deel 1 met bakkerij Van de Mortel, die de eerste prijs won voor speculaas met amandelen tijdens de BEKO-speculaaskeuringen 2019.

“De prijs die we vorig jaar wonnen, heeft onze speculaasverkoop verdubbeld. Uit heel de regio kwamen mensen speculaas kopen. Het ligt er ook aan hoe goed je sociale media inzet, en mensen kopen graag bij winnaars”, vertelt Frank Driessen van bakkerij Van de Mortel in Someren, bij Eindhoven. In 2019 ging hij tijdens de BEKO-speculaaskeuring met de eerste prijs aan de haal voor speculaas met amandelen. Voor de komende winterperiode wil de bakker, zoals altijd, uitpakken met twee eyecatchers, waaronder één banket. “Ons standaardassortiment voorzien we van decoratie voor de feestdagen”, zegt Driessen. Hij kiest er bewust niet voor om een compleet nieuw assortiment aan te bieden. “Vooral zorgen dat alles lekker en mooi is, zodat de consument proeft dat het bij de warme bakker vandaan komt.”

Het succes van een product valt en staat volgens Driessen met goede grondstoffen en daarnaast “een uiterst liefdevolle bereiding”. De basisingrediënten voor zijn speculaas zijn: roomboter, witte basterd, speculaaskruiden en Zeeuwse bloem. Het laatste zorgt ervoor dat het deeg knapperig, krokant en kort van structuur is. Als het gaat om deelname aan wedstrijden en keuringen heeft Driessen wel een tip voor collega’s: “Benader vooral de plaatselijke media. Juist die zorgen voor de krenten in de pap door hun grote bereik onder potentiële klanten.”

Dit was deel 1 van het artikel Bakkersgeheimen voor de feestdagen. Volgende week verschijnt deel 2. Abonnees lezen het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 8-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Lees ook
'Ik maak niets van tevoren klaar en gebruik geen halffabricaten'

'Ik maak niets van tevoren klaar en gebruik geen halffabricaten'

Met de feestdagen voor de deur maken bakkerijen en patisserieën zich op voor drukke dagen. Met een lekker product en goede marketing kan de verkoop verdubbelen en lonkt er zelfs landelijke faam. Wij spraken een aantal prijswinnaars van bakkerswedstrijden over de sleutel van hun succes. Vandaag het tweede deel met Gertjan Treur.

Decemberdrukte? De bezem erdoor!

Decemberdrukte? De bezem erdoor!

Ondernemen is soms kunst- en vliegwerk. Drukke periodes, krappe bezetting of een combinatie daarvan vormen een belangrijke bron van stress. De NBOV zet acht tips op een rij om ook in drukke tijden overzicht te houden, en producten, hygiëne en allergeneninformatie te borgen. Zo voorkomt u dat de decemberproductie in de knel komt.

December is dé maand om op te vallen

December is dé maand om op te vallen

De Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB) is er voor bakkers, ondernemers en bakkerijmede­werkers en wil bijdragen aan de promotie van de ambachtelijke bakker. Een groot deel van die promotie bestaat uit communicatie met de klant: via medewerkers, sociale media, de website én in de winkel. De decembermaand leent zich bij uitstek voor optimale communicatie...

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...