Go Nuts met Carrot Cake beste recept Sanquin Bakfestijn

11 juli 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Sanquin

Birgit de Heij heeft het Sanquin Bakfestijn gewonnen. De jury, onder leiding van Meester Kok en Meester Patissier Rudolph van Veen, bepaalde dat haar gezonde worteltaart Go Nuts met Carrot Cake de beste was.

Na ruim 200 inzendingen, duizenden stemmen en beoordeling door de jury, kwamen op 27 juni vijf finalisten bij elkaar in het Miele Experience Center om hun traktatie te bakken en te presenteren. Ze kregen een aantal uur de tijd om, met tips van de jury, hun recept te perfectioneren en te bakken. Daarna werd er gepresenteerd en geproefd.

Go Nuts met Carrot 

Meester Kok en Meester Patissier Rudolph van Veen, voorzitter van de jury, vond het een lastige taak: “De passie en bakkunst spatte er af bij alle finalisten! We hebben echt zitten smikkelen. Alhoewel het echt ontzettend moeilijk was om vijf smaakvolle recepten te vergelijken, was de jury toch unaniem over wie de winnaar zou moeten zijn. Wij gunnen elke donor de Go Nuts met Carrot Cake: zoet, stevig, fris en smeuïg!”

De Go Nuts met Carrot Cake is een gezonde variant van de bekende worteltaart en is lactose- en glutenvrij. De afwezigheid van geraffineerde suikers maakt dat de mineralen van de cake extra goed worden opgenomen, dat helpt bij herstel na een donatie. Het is de ambitie om dit winnende recept te benutten voor de ontwikkeling van een gezonde traktatie om toe te voegen aan het assortiment in alle donorcafés van de bloedbanken.

Gezonde voeding

Birgit de Heij vindt het een enorme eer dat haar recept tot beste is gekroond. Ze inspireert de mensen in haar eigen omgeving al jaren met haar gezonde voeding en tips: “Toen ik de oproep zag, dacht ik meteen ‘hier doe ik aan mee’. Gezonde voeding is zó belangrijk! Ik word niet voor niets Oma Groente genoemd. Dat ik nu alle donors van Sanquin kennis kan laten maken met mijn recept is echt een kroon op mijn werk.”  

Wat de Go Nuts met Carrot Cake dan zo goed maakt? “Dat is de perfecte combinatie van zoetheid en stevigheid van de wortels -vol vezels-, de frisheid van appel en citroen, de zoetheid en binding van banaan en dadels én de kokosolie die hem zo smeuïg maakt. Ik geef al jaren bloed en kijk er enorm naar uit om na een donatie echt iets lekkers en gezonds te eten. Ik hoop dat alle donors hiervan kunnen genieten!”  

Donorcafé

Daphne Timmer-Thijssen, directeur Bloedbank en jurylid, is erg blij met het verloop van de gehele zoektocht naar een gezonde aanvulling in het donorcafé assortiment: “We kregen steeds vaker de vraag naar meer gezonde producten voor na bloed –of plasmadonatie. We wilden graag samen met onze achterban ontdekken wat dat zou moeten zijn, mede in het kader van ons feestelijke jubileum. En dat is goed gelukt! We zijn echt overweldigd door alle positieve reacties en willen alle bakkers, aspirant juryleden en stemmers van harte bedanken voor hun enthousiasme.”

Altijd op de hoogte blijven?