IJs

Gilde van SVH Meesterijsbereiders wordt collectief lid van Vereniging Ambachtelijk IJscentrum

24 juli 2020 Clara Bloemhof
Foto: Koos Groenewold

Het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, met als voorman Theo Clevers, heeft per direct een collectief lidmaatschap aangevraagd bij de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Alle praktiserende leden van het Gilde zijn daarmee nu lid van de branchevereniging. Hiermee werpt het sectorhuis IJs, de paraplu voor de ambachtelijke ijsbranche waaraan gewerkt wordt, nu al zijn eerste vruchten af.

“We zijn zeer verheugd met deze ontwikkeling”, glundert Teun loonen, voorzitter van de branchevereniging. “De SVH Meesterijsbereiders zijn van harte welkom bij de club. We verwachten dat met de komst van deze vooraanstaande groep ijsbereiders, er een signaal gaat klinken naar alle bereiders en verkopers van ambachtelijk ijs. We begrijpen en waarderen elkaar. Door ons nu op deze manier te verenigen, kunnen we verder werken aan een gezonde toekomst van de sector.”

‘Ambacht uitdragen’

Een aantal SVH Meesterijsbereiders was al lid van de branchevereniging. Maar nu het Gilde nu heeft besloten om elke aangesloten vakman/-vrouw zich aan te laten sluiten bij de branchevereniging, wordt er een enorme stap gezet naar verdere samenwerking. Dat stelt Loonen, die de aandacht voor ambachtelijk bereid ijs verder ziet groeien. “Met de Meesters aan onze zijde kan niemand nog om ons heen. Als zelfs de beste ijsbereiders van Nederland collectief lid worden, dan geeft dat toch aan dat iedere verkoper en bereider van ambachtelijk ijs in feite gewoon lid móet zijn van onze vereniging? We moeten trots zijn op ons ambacht en dit uitdragen naar de consument. Want het is uiteindelijk de consument die kiest waar hij zijn ijsje haalt.” Het is de gezamenlijke wens van de vereniging en het Gilde om ambachtelijk ijs als merknaam te claimen. “De meesterijsbereiders zouden de aangewezen ondernemers zijn om deze kar te trekken en het ambacht nóg meer op de kaart te zetten.”

Meer successen boeken

Wat kunnen de leden van Ambachtelijk IJscentrum verwachten, nu de top van Nederland toetreedt tot het gezelschap? “De Meesters hebben bij hun inauguraties beloofd om hun kennis en kunde te delen met branchegenoten. Hier kan iedereen zijn voordeel mee doen. We zagen het al bij de IJs-vakwedstrijden en manifestaties op de IJs-vakbeurs. Vanaf het moment dat het Gilde hier de schouders onder zette, werd dit event in één klap een succes. Dit succes willen we graag doorzetten naar andere activiteiten. Zeker niet in de laatste plaats in de samenwerking met het opleidingsinstituut IJscentrum in Vlaardingen.”

Sectorhuis IJs

Op de IJs-vakbeurs werd de intentieverklaring ondertekend voor de totstandkoming van het Sectorhuis IJs. Een samenwerkingsverband tussen IJscentrum, het Gilde van SVH Meesterijsbereiders en Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Iedereen die zich in de ambachtelijke ijssector bevindt, kan zich aansluiten als partner. Het Sectorhuis IJs zal dienen als een paraplu boven de ambachtelijke ijssector, met als doel de branche verder te professionaliseren en op de kaart te zetten.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?