De Südback is een beurs voor de ambachtelijke bakkerij, waar zowel grondstofleveranciers als machinebouwers en interieurbouwers hun nieuwste ontwikkelingen laten zien. De Hemelter Mühle organiseerde dit jaar een busreis naar deze beurs in Duitsland.

De Südback wordt ieder jaar gehouden in Stuttgart (behalve in het jaar van de IBA). De Hemelter Mühle, actief in zowel de ambachtelijke, industriële bakkerijen en de zetmeelindustrie, organiseerde voor een aantal een tweedaagse busreis naar de Südback 2019. Zaterdagochtend 21 september vertrok de bus heel vroeg vanuit Weert met ongeveer twintig mensen richting Stuttgart. “We verzamelden bij Bakker De Vries, waar we even in de bakkerij hebben gekeken. Dat is altijd leuk als bakker zijnde”, vertelt Pieter Soeteman, een van de deelnemers aan de reis. Pieter is eigenaar van bakkerij De Broodbakkers in Bergen op Zoom en Breda. “In de bus heerste een prima sfeer. Je bent met collega’s onder elkaar, en er is genoeg tijd om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Dat is altijd ontzettend waardevol.”

Uitpakken

Sudback_Hemelter Mühle_4

Bij aankomst bezochten de bakkers de vele stands op de beurs. In zes grote hallen waren vele bekende en onbekende exposanten te vinden met nieuwe en vernieuwde ontwikkelingen in zowel bakkerij als winkel. De Hemelter Mühle pakte groot uit met hun nieuwe product ‘La Fleur de Francais’, een speciale bloem van 100% Franse tarwe. “In Stuttgart hebben we een aantal variaties op het thema baguettes laten zien. Dat deze in de smaak vielen blijkt wel uit de vele positieve reacties en orders voor deze nieuwe bloem”, aldus Ben Borgers, verkoop Ambacht voor de Hemelter Mühle en nauw betrokken bij de organisatie van de reis naar de Duitse beurs.

“Op de beurs was heel veel te zien voor de Duitse markt”, vertelt Pieter. “Wat me erg heeft verrast waren machineleveranciers van snijmachines maar ook van winkelverlichting die echt interessant zijn voor de Nederlandse markt, maar waar je normaal gesproken niet mee in contact komt.  Zij kunnen tegen zeer aantrekkelijke prijzen ook in Nederland leveren.” Er waren ook vegan-producten, boters en andere banket gerelateerde producten die nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. “Deze leveranciers zitten wel in Nederland, maar de Nederlandse tak kent deze producten nog niet. Een gemiste kans denk ik.”

Goed geregeld

Op dag twee hebben de bakkers eerst een bezoek gebracht aan bakkerij Kettinger in Filderstadt waar de Hemelter Mühle elke nacht hun producten voor de beurs produceren. De reis werd afgesloten met een drankje en hapje bij de stand van Hemelter Mühle op de beurs. “Alles was supergoed geregeld”, zegt Pieter. “De sfeer in de groep was leuk, de bus, het eten, het hotel.” Voor deze bakkersgroep werd door de Hemelter Mühle, in samenwerking met de touroperator, een speciaal arrangement samengesteld met een aantrekkelijke prijs. “Voor de kosten hoef je het dus zeker niet te laten”, besluit de bakker. “Het is zeker voor herhaling vatbaar!”

 

Altijd op de hoogte blijven?