Hij riep het veertigtal aanwezige leden op om actiever te worden in commissies en in het bestuur. “Met zijn allen kunnen we er een mooie club van maken.”
Daarnaast spoorde hij leden aan om introducees mee te nemen naar de volgende drie bijeenkomsten die gepland staan voor 2025. Naast bakkers, grootbakkerijen zijn ook leveranciers welkom om zich aan te sluiten. “We willen de gelegenheid bieden om gelijkgestemden te ontmoeten.” Het bestuur gaat zich daarvoor komend jaar inzetten, beloofde Van Gelder.
Samenwerking Bakery Nexus
Ook gaf hij aan dat de samenwerking met Bakery Nexus blijft bestaan. “We blijven elkaar zoeken.” Zo wordt de nieuwjaarsbijeenkomst op 13 januari in Amersfoort weer gezamenlijk gehouden. Vanwege de verschillende doelgroepen blijven beide organisaties gescheiden opereren.
Tijdens de bijeenkomst in Renkum werd Sjoerd Jellema voorgesteld als nieuw bestuurslid van het Genootschap voor de Bakkerij. Daarnaast bestaat het bestuur uit Paul Jolink en Henk Elemans. Gaele de Haan en Janet Spiering zijn aftredend. Voor hen worden opvolgers gezocht.
Positief imago volkoren brood
Frank Janssen, ad interim directeur van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC), presenteerde tijdens de netwerkbijeenkomst de ‘Strategische Visie Bakkerijsector 2040’. Daarin zette hij de kansen en bedreigingen voor de sector uiteen. Volkoren brood heeft een positief imago maar vergrijzing en arbeidskrapte vormen een bedreiging.
Zijn boodschap: er is meer samenwerking in de keten is nodig. Bij het NBC hebben ze daarom plannen gemaakt voor het oprichten van projectwerkgroepen ten aanzien van gezondheid, arbo en duurzaamheid.
Volle granen
De tweede gastspreker was hoogleraar Miranda Schram van de Universiteit van Maastricht. Zij ging in op de impact van pre-diabetes op hart- en vaatziekten en de geestelijke gezondheid in Nederland. Met name het eten van volle granen verlaagt de kans op diabetes, hart- en vaatziektes en kanker, zo kwam naar voren in haar lezing.
Subtypes van volle granen zoals haver en rogge hebben een positieve werking op het voedingspatroon van diabetici. Naast het aanbieden van brood met volle granen, het gebruik van suikervervangers en minder zout in brood, kan de bakker bijdragen aan een gezonder voedingspatroon voor diabetici door de porties wat kleiner te maken en bij zoete producten een verzadigingselement toe te voegen. Zoals een krentenbol met extra vezels.