Genootschap start met Ambitie in Ondernemen

Bakkerswinkel

Het Genootschap voor de Bakkerij start in juni 2018 met het programma Ambitie in Ondernemen. Zeven bakkerijondernemers meldden zich aan voor deelname aan deze pilot. Het programma moet hen helpen om hun bedrijfsvoering naar een hoger plan te trekken.

Programma ‘Ambitie in Ondernemen’

Het Genootschap voor de Bakkerij biedt een podium aan mensen uit de bakkerij om kennis te delen, visie te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de ingezette groei en ontwikkeling van de sector. Vanuit deze doelstelling ontwikkelde het Genootschap dit opleidingstraject, waarbij zogenoemde ‘koplopers’ uit de branche andere ambitieuze bakkerijondernemers ondersteunen en stimuleren om hun bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen.

Ambitie in Ondernemen is een maatwerktraject. Het Genootschap werkt hiervoor samen met Interventietraject JADS, VU Amsterdam, Antwerpen Management School (AMS) en MKB Nederland.

Deelnemers

De bakkerijondernemers die zich voor het Ambitie in Ondernemen-traject hebben ingeschreven zijn Harm Lamers, Alexander Bekkers, Tom van Otterloo, Jack de Wit, Ed Jonker, Paul Jolink en Steve Bouman. De zeven ondernemers schreven zich in na een recentelijk gehouden informatiebijeenkomst aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

"Mogelijk volgen nog enkele deelnemers", zegt Ronald Menting van het Genootschap. "De informatiebijeenkomst in Amsterdam was zeer succesvol en wellicht dat we nog enkele belangstellenden mogen verwelkomen. In ieder geval kunnen we aan de slag. We starten in juni, zodat medio september de eerste deelnemers het traject afronden."

Arjen van Witteloostuijn

Kartrekker van het project is hoogleraar Arjen van Witteloostuijn, die in België al succes boekte met dit programma. In Vlaanderen begeleiden hij en zijn team op een wetenschappelijke manier ondernemers bij allerlei vraagstukken en het maken van strategische beslissingen.

Door persoonlijke gesprekken, benchmarking en coaching wordt de deelnemers richting gegeven die hen helpen bij hun specifieke hulpvraag. Die hulpvraag kan volgens de professor van alles zijn: Ik wil groeien, maar het lukt niet. Hoe komt dat? Mijn marges blijven ondanks groei gelijk, hoe kan ik dat veranderen? Ik wil internationaliseren, waar moet ik beginnen? Ik wil mijn bedrijf overdragen maar hoe een aan wie? Mijn bedrijf verkeert in zwaar weer, ik zit in de problemen. Wat kan ik hier aan doen?

Actieplan

"Tijdens drie intensieve gesprekken maken we een duidelijke analyse van jouw onderneming: de huidige situatie en de nieuwe uitdagingen. Op basis van die informatie bekijken we de sterke, maar ook de minder sterke punten van jou als ondernemer en van je bedrijf. Daarna stellen we een actieplan op om verder succesvol te kunnen ondernemen. Dankzij ons team van deskundigen, kunnen we een sterk individueel begeleidingstraject opstellen. De gemiddelde doorlooptijd duurt 3 à 4 maanden, wat maakt dat je de actiepunten snel kan uitvoeren", aldus de hoogleraar.

 
Lees ook
NBOV wil ondernemen werkbaarder maken - een goed ondernemersklimaat voor bakkers

NBOV wil ondernemen werkbaarder maken - een goed ondernemersklimaat voor bakkers

Een goed ondernemersklimaat voor brood- en banketbakkers in het mkb - dat is het doel van brancheorganisatie NBOV. De organisatie werkt hard om te zorgen dat ‘Den Haag’ rekening houdt met de belangen van bakkers.

Training Jonge ondernemers Nationale Bakkerij Academie - Cijfers geven ­houvast

Training Jonge ondernemers Nationale Bakkerij Academie - Cijfers geven ­houvast

Tien jonge, ambitieuze mensen schuiven anderhalf jaar lang gemiddeld één keer per twee weken bij elkaar aan tafel voor de training ‘Jonge ondernemers’ van de Nationale Bakkerij Academie. Alle onderdelen van ondernemerschap komen aan de orde. “Heel goed, want ik ben bakker, nog geen ondernemer.”

Tien tips voor (bloem)decoraties van marsepein

Tien tips voor (bloem)decoraties van marsepein

In veel huishoudens komt er met de feestdagen een (dessert)taart op tafel te staan. Deze worden vooral met het oog gekocht. Decoratie is belangrijk. Bakkers in bedrijf geeft tien tips voor (bloem)decoraties van marsepein.

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...