Genootschap start met Ambitie in Ondernemen

Bakkerswinkel

Het Genootschap voor de Bakkerij start in juni 2018 met het programma Ambitie in Ondernemen. Zeven bakkerijondernemers meldden zich aan voor deelname aan deze pilot. Het programma moet hen helpen om hun bedrijfsvoering naar een hoger plan te trekken.

Programma ‘Ambitie in Ondernemen’

Het Genootschap voor de Bakkerij biedt een podium aan mensen uit de bakkerij om kennis te delen, visie te ontwikkelen en een bijdrage te leveren aan de ingezette groei en ontwikkeling van de sector. Vanuit deze doelstelling ontwikkelde het Genootschap dit opleidingstraject, waarbij zogenoemde ‘koplopers’ uit de branche andere ambitieuze bakkerijondernemers ondersteunen en stimuleren om hun bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen.

Ambitie in Ondernemen is een maatwerktraject. Het Genootschap werkt hiervoor samen met Interventietraject JADS, VU Amsterdam, Antwerpen Management School (AMS) en MKB Nederland.

Deelnemers

De bakkerijondernemers die zich voor het Ambitie in Ondernemen-traject hebben ingeschreven zijn Harm Lamers, Alexander Bekkers, Tom van Otterloo, Jack de Wit, Ed Jonker, Paul Jolink en Steve Bouman. De zeven ondernemers schreven zich in na een recentelijk gehouden informatiebijeenkomst aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

"Mogelijk volgen nog enkele deelnemers", zegt Ronald Menting van het Genootschap. "De informatiebijeenkomst in Amsterdam was zeer succesvol en wellicht dat we nog enkele belangstellenden mogen verwelkomen. In ieder geval kunnen we aan de slag. We starten in juni, zodat medio september de eerste deelnemers het traject afronden."

Arjen van Witteloostuijn

Kartrekker van het project is hoogleraar Arjen van Witteloostuijn, die in België al succes boekte met dit programma. In Vlaanderen begeleiden hij en zijn team op een wetenschappelijke manier ondernemers bij allerlei vraagstukken en het maken van strategische beslissingen.

Door persoonlijke gesprekken, benchmarking en coaching wordt de deelnemers richting gegeven die hen helpen bij hun specifieke hulpvraag. Die hulpvraag kan volgens de professor van alles zijn: Ik wil groeien, maar het lukt niet. Hoe komt dat? Mijn marges blijven ondanks groei gelijk, hoe kan ik dat veranderen? Ik wil internationaliseren, waar moet ik beginnen? Ik wil mijn bedrijf overdragen maar hoe een aan wie? Mijn bedrijf verkeert in zwaar weer, ik zit in de problemen. Wat kan ik hier aan doen?

Actieplan

"Tijdens drie intensieve gesprekken maken we een duidelijke analyse van jouw onderneming: de huidige situatie en de nieuwe uitdagingen. Op basis van die informatie bekijken we de sterke, maar ook de minder sterke punten van jou als ondernemer en van je bedrijf. Daarna stellen we een actieplan op om verder succesvol te kunnen ondernemen. Dankzij ons team van deskundigen, kunnen we een sterk individueel begeleidingstraject opstellen. De gemiddelde doorlooptijd duurt 3 à 4 maanden, wat maakt dat je de actiepunten snel kan uitvoeren", aldus de hoogleraar.

 
Lees ook
‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met informatie over corona. Via journaals en persconferenties op tv, berichten in de krant en sociale media, en natuurlijk via de vele verhalen van klanten in de winkel. Hoe filter je al deze informatie? En: welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij?

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen hoe zij de coronatijd ervaren.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...