Gemengde gevoelens op WK Boulangerie

6 februari 2016

PARIJS – Het Nederlandse team dat deelneemt aan de Coupe du Monde de la Boulangerie dat van 6 tot en met 9 februari plaatsvindt tijdens de vakbeurs Europain in Parijs, kijkt met gemengde gevoelens terug op de bakprestaties die vandaag zijn geleverd. Goede en minder geslaagde baksels wisselden elkaar af op een dag dat Nederland het moest opnemen tegen toplanden als Japan, de VS en Zuid-Korea. Het gehoopte goud voor Holland lijkt te hooggegrepen. Zelfs een podiumplek is twijfelachtig.

Indruk

Daar waar de Nederlandse equipe met Peter Bienefelt, Niek van Waarde en Hiljo Hillebrand P1090476-e1454778963304-225x300indruk maakte met bijvoorbeeld de verschillende, donkere broden en de brioches, liet men steken vallen bij het getoerd gerezen. Het showstuk op basis van het thema sport – een schitterende boogschutter – staat er top bij, maar valt wat in het niet bij de grote, kleurrijke showstukken van de andere landen. “Mijn showstuk is voor 75 procent gemaakt van gistdeeg”, vertelt Van Waarde. “De anderen hebben gekozen voor suikerdeeg. Vaktechnisch veel minder moeilijk. En je kunt er veel meer mee knutselen. Daardoor lijkt het spectaculairder. Het is nu maar net waar de jury de meeste waarde aan hecht.”

Zwaar

Van Waarde zegt met een tevreden gevoel terug te kijken op zijn eerste WK-deelname. “Ik heb hier acht uur staan genieten”, zegt de 23-jarige. “Maar zwaar was het wel. Met name de belegde broodjes waren erg tijdrovend.” Apetrots is hij op zijn boogschutter. “Ik ben de jongste van het stel, maar volgens mij zijn ze wel blij met me!”, lacht hij.

P1090565-300x225Gelukt

Peter Bienefelt zegt dat het team ‘naar kunnen’ heeft gebakken. “We hebben alle 12 de wedstrijdonderdelen binnen de tijd klaar kunnen krijgen: dat is het allerbelangrijkste”, vat hij de bakdag samen. Dat er slechts vier minuten op de wedstrijdklok resteerden, deert hem niet. Net zo min dat hij in de nacht voor de wedstrijd besloot zijn volledige bakvolgorde om te gooien om te komen tot een betere ovenbenutting. “Het is allemaal gelukt, daar gaat het om. Zowel de boulangerie, de viennoiserie als het showstuk. Er zit echt mooi spul tussen! Maar tijdens een wedstrijd als deze gebeurt er onderweg wel eens wat. We zullen zien hoe zwaar de jury daar aan tilt. Of er een podiumplek inzit? Ik durf het niet het zeggen.”

‘Spatgoed’

P1090469-300x225Hiljo Hillebrand is superblij met de brioches die hij maakte: “Die waren spatgoed!” Het getoerd gerezen was minder geslaagd. “We werken hier met een andere boter en met een andere oven. Daar had ik moeite mee; daar baal ik van!” De tegenslag leidde ertoe dat Hillebrand het gros van de belegde broodjes moest laten maken door Niek. “Ik had het even zwaar. De tijd werd mijn vijand. Gelukkig trokken mijn teammaten en Hans (Som, teamcoach, -red.) me er doorheen en wist ik me te herpakken. Maar het voelt nu wel of heb ik de marathon gelopen!”

'Niet slecht en niet goed'

Teamcoach Hans Som moest duidelijk alle zeilen bijzetten om ‘zijn jongens’ goed door de wedstrijd te loodsen. “Het is niet slecht, maar ook niet goed genoeg voor goud”, denkt hij. Die hoop was er vooraf wel. Som wuift dat weg. “Hier staat de top van de wereld te bakken. De teams moeten P1090478-300x225bovendien 12 productsoorten bakken: op gewicht en in pittige hoeveelheden. Wil je dan goed voor de dag komen, dan moet je lang en hard trainen onder optimale omstandigheden. Landen als Japan en Zuid-Korea kunnen dat. Die kopen een team vrij zodat die jongens een heel jaar dagelijks kunnen trainen. Wij moeten roeien met de riemen die we hebben. En onder die omstandigheden hebben ze het fantastisch gedaan. Willen we in de toekomst structureel om de prijzen mee willen doen, dan moet het BoulangerieTeam professioneler worden gefasciliteerd. Met een goede trainingslocatie en financiele middelen om ze meer en langer te laten trainen.”

Dinsdag is de prijsuitslag van de Coupe du Monde de la Boulangerie. Om 11.00 uur.

Altijd op de hoogte blijven?