Geen prijsstijging bij Kollenberger Spelt

voor bericht kollenberger spelt

Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen na de uitschieter van ons klimaat afgelopen zomer.

De zomer van 2018 was erg droog, zonnig en warm. Voor gewassen was het een moeilijke periode. Hierdoor vinden er diverse prijsstijgingen plaats van grondstoffen voor de bakkerij. Ook de oogst van Kollenberger Spelt was ruim drie weken eerder binnen dan normaal. “We moeten erg opletten wanneer we gaan oogsten, de bakkwaliteit is namelijk erg afhankelijk van het moment van oogsten.”, aldus speltteler Winand Vogels.

Stressfactor

De droogte was niet alleen voor de spelttelers een grote stressfactor, ook de natuur kreeg er van langs. Alle Europese droogte records zijn gebroken, rivieren bereikten hun laagste stand ooit. Veel gewassen hebben het zwaar gehad en oogsten vallen wel tot 20 procent lager uit in Nederland, maar ook in heel Noord Europa. De prijs van tarwe is hierdoor dertig procent gestegen vergeleken met vorig jaar.

Lössgrond

De oogst van de Kollenberger Spelt is door de droogte ook wat lager uitgevallen maar vergeleken met de telers die op zandgronden telen, valt het mee. Zandgrond houdt het water minder goed vast dan de Limburgse lössgrond. De Kollenberger Spelt is gezaaid in de periode oktober-november en heeft hierdoor in de aanloop naar de wintertijd tijd om zich te wortelen. Na de winter heeft de spelt een voorsprong op de zomergranen en is al dieper geworteld. Spelt heeft dus in perioden van extreme droogte een voorsprong op zomergranen, de wortels kunnen het dieper liggende water in de droge periodes bereiken.

Lees ook
Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Veel bakkers bakken hun brood van graan dat niet uit Nederland komt. Nederlands graan bevat minder eiwitten, waardoor het een uitdaging is om er goed brood van te maken. Het Graanschap wil dit veranderen en de graanketen korter, transparanter en duurzamer maken.

Het Graanschap: de hele broodketen in eigen hand

Het Graanschap: de hele broodketen in eigen hand

Vier initiatiefnemers die de hele keten van Nederlands graan tot brood in eigen hand hebben, dat is Het Graanschap. Het graan wordt natuurinclusief geteeld op Schokland (Noordoostpolder) door de boer die het in de molen naast de akkers vermaalt. In Laren staat het broodlab, waar het brood vers gebakken wordt.

Het ZomerDoeBoek van Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Het ZomerDoeBoek van Stichting Ambachtelijke Bakkerij

Het ZomerDoeBoek van de Stichting Ambachtelijke Bakkerij is een speciale uitgave van Bakwerk, gemaakt voor kinderen. Het is een vrolijke en extra kleurrijke uitgave, boordevol raadsels, mopjes, puzzels, kleurplaten en natuurlijk allerlei weetjes over de ambachtelijke bakker.

Lijnoperator omgeving Utrecht

Lijnoperator omgeving Utrecht

Wat ga je doen?Wij zoeken voor deze bakkerij een lijnoperator. De werkzaamheden bestaan o.a. uit het bedienen van de automatische productielijnen, het zetten van...

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Bakker / Ovenist omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist en weet je ook je weg te vinden in het magazijn en achter het stuur? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door...

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...