Er rust niet langer een Nederlands patent op het Ethiopische oergraan Teff. De Haagse rechtbank verklaarde de patenten van Ancientgrain nietig. De termijn voor het hoger beroep is inmiddels verlopen en dat betekent dat Bakels Senior verder kan met de ontwikkeling van producten met teff.

Teff is een unieke graansoort uit Ethiopië. Het graan heeft een zeer fijne korrel, is rijk aan mineralen en eiwitten, en glutenvrij. Twee Drentse ondernemers, Jans Roosjen en Hans Turkensteen van Ancientgrain, kochten in 2003 een lading zaad van de Ethiopische graansoort teff en vroegen patent aan voor een ‘meelmengsel omvattende teffmeel’ en voor de ‘verwerking van nagerijpt teffmeel’. Dit betekende dat Ethiopië niet langer het intellectuele eigendom had van dit graan. De regering stapte daarom in 2018 naar het Hof van Arbitrage van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs om de patenten terug te krijgen.

In Nederland ging het balletje al eerder rollen. In de aanloop naar de Olympische Spelen bracht Bakels een met teff gemaakt 'sportbrood' op de markt. Ancientgrain betichtte het bedrijf van inbreuk op de patenten. Samen met teff-leverancier Millets Place en het NLO (Nederlands Octrooi centrum) ging Bakels hiertegen in. De rechtbank in Den Haag gaf hen 21 november gelijk. "de patenten op het millennia-oude graan ‘ontberen inventiviteit", aldus de rechtbank. Ancientgrain had tot 7 februari om in hoger beroep te gaan, maar deed dit niet. "We hebben geen zin om weer het hele traject in te gaan", zegt Roosjen tegen de Volkskrant.

Bakels Senior laat in een persbericht weten zeer verheugd te zijn. Ronald Menting, managing director van Bakels Senior: "Wij zijn verheugd dat het recht uiteindelijk zijn beloop heeft gekregen. Op korte termijn zullen wij van ons laten horen hoe de Nederlandse bakkerijwereld haar voordeel kan doen met deze uitspraak."

*Foto: Flickr

Altijd op de hoogte blijven?