Foto: Pixabay

Yvonne van Rooij uit Oost-Groningse dorp Oude Pekela maakt zo'n anderhalf jaar fudge, die ze verkoopt in haar winkeltje Butik Nord. Op aanraden van een Engelse klant stuurde ze haar fudge in voor de Great Taste Awards. En met succes. Zowel haar salmiak- als haar whiskyfudge werden bekroond met één ster. 

De Groningse is er blij mee. "YES, YES, YES!!!!!", juicht ze op haar Facebookpagina. "Ik was er al beroemd mee in de binnenstad van Groningen, maar nu hebben mijn Groninger salmiak fudge en whisky fudge beiden één ster gewonnen bij de Great Taste Awards in Engeland!"

Ze had niet verwacht om in de prijzen te vallen. Engeland is immers het land van de fudge, vertelt ze aan dagblad Trouw. Bovendien is salmiak een moeilijke smaak en heeft haar fudge een andere structuur dan de traditionele Engelse fudge. "Die is korreliger. De mijne is zacht, die smelt op je tong", aldus Yvonne. Volgens het juryrapport is Yvonne’s fudge 'een goedbedacht product dat vakkundig en met aandacht is gemaakt'. En dat klopt. Yvonne maakt alle fudge zelf, in kleine porties in een koperen pan. Ook de smaken heeft ze zelf bedacht. 

De Great Taste Awards zijn een prestigieuze prijzen voor voedingswaren en drank. Producten kunnen bekroond worden met één, twee of drie sterren. Dit jaar stuurden voedsel- en drankproducenten uit meer dan honderd landen in totaal 12,772 producten in. Een jury, die bestond uit meer dan 500 man waaronder  keurde al deze producten. Deze jury bestond uit meer dan 500 man, waaronder voedselrecensenten, chefkoks, retailers en producenten, keurde de inzendingen. Het doorslaggevende element is, zoals de naam van de prijs al zegt, de smaak.

Altijd op de hoogte blijven?