FSIN: Supermarkten en speciaalzaken profiteren van coronacrisis

supermarkt-pixabay

Foto: Pixabay

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de maatschappij en de economie. Ook de verschillende foodkanalen merken de effecten. Terwijl de horeca grote omzetklappen oploopt, zien de supermarkten een flinke stijging van de omzet. Ook speciaalzaken als de bakker, slager en slijter kunnen profiteren. Dat meldt FSIN

Op de website publiceert het kennisplatform FSIN een "eerste voorzichtige inschatting van de effecten van de coronacrisis op onze foodsector". Volgens het onderzoeksbureau heeft de coronacrisis directer en heviger consequenties hebben dan de crisis uit 2008. Voor de totale foodservicesector voorspelt het FSIN een omzetverlies van bijna 2,5 miljard euro als gevolg van de coronacrisis. Bij de horeca vallen de grootste klappen, daar verdwijnt minimaal 1,7 miljard euro.

Supermarkt

Door de sluiting van de horeca groeit de thuisconsumptie met ruim 1,8 miljard euro. Hier profiteren vooral de supermarkten van. FSIN verwacht dat de omzet van de supermarkt stijgt met bijna 1,7 miljard euro. Twee maanden lang draaien de supermarkten recordomzetten. Dit komt deels doordat de consument niet of minder buiten de deur eet en deels door hamstergedrag.

Speciaalzaken

Ook speciaalzaken, zoals bakkerijen, slagerijen en slijterijen, kunnen profiteren van de crisis en gedurende een aantal maanden van het jaar een omzetstijging tegemoet zien. Maar FSIN verwacht dat deze in totaal toch omzet inleveren, omdat de markten en boerderijwinkels flink door de crisis getroffen worden.

Horeca en fastservice

De horeca in Nederland krijgt in maart en april te maken met zware verliezen en ook in mei is er nog geen volledig herstel. Fastservice heeft het minst slechte scenario voor de boeg. De drempel is laag en er wordt veel bezorgd en na de zware maanden maart en april, kan een en ander vanaf mei weer bergopwaarts gaan. Bezorgrestaurants blijven, mits ze open kunnen blijven, goede cijfers draaien. 

Bron: FSIN

Lees ook
Eten of gegeten worden

Eten of gegeten worden

Een beroemde uitspraak van Darwin luidt: “Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het best aan veranderingen kan aanpassen.”

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging.

Finale Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2020 gaat niet door

Finale Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2020 gaat niet door

Vanwege de coronacrisis gaat de finale van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje niet door. Dat maakt de Stichting Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje bekend.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...