Friese bakker verpakt oranjekoek in een houten kist

oranjekoek

Nico & Aeltsje de Groot, de Echte Bakker in Stiens, zetten een nieuwe stap op het gebied van duurzaamheid. Ze verpakken hun oranjekoek in een houten kistje. Dat meldt het Fries Dagblad.

De bakker is al langere tijd bezig met duurzaamheid. Zo sloten ze zich aan bij het anti-voedselverspillingsinitiatief Too Good To Go. In april 2019 verscheen hierover een artikel in de Volkskrant. Hierin vertelde Aeltsje hoe ze bezig zijn met duurzaamheid. "‘Het liefst zou ik nog minder verspillen" zei ze. "Dat plastic in de winkel kan ook best wat minder, daarom leggen we de broden ook zonder plastic neer." Ook verwees ze naar de oranjekoekkistjes die ze zo'n 50 jaar geleden gebruikten voor het verpakken van deze Friese lekkernij.  ‘Het lijkt me geweldig om weer zo’n stapel houten kisten te hebben’ zei Aeltsje in de Volkskrant

Dit artikel werd gelezen door de Amersfoortse kunstenares Evelien van Essen en zij nam contact op met de bakkerij. Zij maakte negentien oranjekoekkistjes van verschillende soorten hout en in twee maten. "Onderin zit een gaatje, zodat je de koeken goed uit het kistje kunt krijgen", vertelt Aeltsje aan het Fries Dagblad. "Ieder kistje heeft een ‘paspoort’ waarin de houtsoort en de gedachte achter het kistje staan. Evelien heeft het allemaal ontzettend leuk uitgedacht."

Vanaf volgende week kunnen klanten de kistjes kopen of lenen tegen statiegeld. De oranjekoek is volgens de bakker een week houdbaar in kistje buiten de koelkast. Het eerste kistje wordt deze week geveild in de winkel. Klanten kunnen hier nog tot 24 augustus op bieden. De opbrengst gaat naar het goede doel, Bake for Life. 

Lees ook
KWID nut of noodzaak?

KWID nut of noodzaak?

Wanneer en waarom moet ik het percentage van ingrediënten op de verpakking van producten vermelden? Pauline Houtsma, kennisspecialist warenwet, geeft antwoord.

Workshop bonbons verpakken bij Beko

Workshop bonbons verpakken bij Beko

Hoe pak je een bonbondoosje netjes in? Hierover gaf Beko Verpakkingen dit voorjaar een speciale workshop. Vanwege het succes en de enthousiaste reacties van de deelnemers organiseert Beko dit najaar deze workshop nog eens vier keer.

Patisserie de Rouw introduceert de Bonjourtruffel

Patisserie de Rouw introduceert de Bonjourtruffel

Patisserie de Rouw in Vught introduceert de Bonjourtruffel, gemaakt van blonde Dulcey-chocolade, feuilletine en gezouten karamel. Deze truffel is bedoeld als 'cadeautruffel' waarbij om de verpakking een banderol met een wens of bedankje komt. Ook komen de eigenaren Doris en Arthur met nieuwe themaverpakkingen en decoraties. De Bonjourtruffel is een...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...