Fries Bakboek

7 december 2021

De zussen Henny en Betty Feenstra werkten allebei jarenlang bij bakkers in Lemmer. Naast hun dagelijkse banen, Henny als docent en Betty als directeur, bleven ze bakken voor hun gezin, familie en vrienden. In het  Fries Bakboek’ verzamelen ze de zoete recepten uit de bakkerstraditie die Fryslân rijk is.

In oude handgeschreven boekjes van bakkers en via bewoners kwamen Henny en Betty achter de recepten van typisch Friese baksels. Oranjekoek, suikerbrood en dúmkes zijn uiteraard opgenomen, maar ook hooimaal, trommelkoek, vanillestaafjes, reepkoek en allerlei ander bekend en onbekend gebak. Bij elk recept staat de geschiedenis van het gebak beschreven.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn eierkoeken (aaikoeken). Die vind je in heel Nederland, maar een van de oudste verwijzingen naar eierkoeken komt uit Friesland, namelijk van een bruiloft rond 1650. “En in alle oude bakkersboeken van bakker Klaes Hoekstra vinden we ze ook terug. Daarmee willen we graag de Friese eierkoek opnieuw introduceren, luchtiger dan de grotere en zwaardere variant uit het zuiden van Nederland.”

 

Altijd op de hoogte blijven?