Fries Bakboek

Fries bakboek

De zussen Henny en Betty Feenstra werkten allebei jarenlang bij bakkers in Lemmer. Naast hun dagelijkse banen, Henny als docent en Betty als directeur, bleven ze bakken voor hun gezin, familie en vrienden. In het  Fries Bakboek’ verzamelen ze de zoete recepten uit de bakkerstraditie die Fryslân rijk is.

In oude handgeschreven boekjes van bakkers en via bewoners kwamen Henny en Betty achter de recepten van typisch Friese baksels. Oranjekoek, suikerbrood en dúmkes zijn uiteraard opgenomen, maar ook hooimaal, trommelkoek, vanillestaafjes, reepkoek en allerlei ander bekend en onbekend gebak. Bij elk recept staat de geschiedenis van het gebak beschreven.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn eierkoeken (aaikoeken). Die vind je in heel Nederland, maar een van de oudste verwijzingen naar eierkoeken komt uit Friesland, namelijk van een bruiloft rond 1650. “En in alle oude bakkersboeken van bakker Klaes Hoekstra vinden we ze ook terug. Daarmee willen we graag de Friese eierkoek opnieuw introduceren, luchtiger dan de grotere en zwaardere variant uit het zuiden van Nederland.”

 

Dossiers
Lees ook
Recept: Tropical Summer

Recept: Tropical Summer

Dit product heb ik ontworpen voor het internationaal online-event ‘Masters of Pastry’ van onze sponsor Zeelandia. Mijn onderwerp was texturen. Graag deel ik dit recept, enigszins aangepast, met jullie.

Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar

Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar

In het boek Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar geeft Björn Deusings praktische tips over time management en slimmer werken. Hij belooft hogere productiviteit, meer rust en een zes-urige werkdag.

Alles over ijsbereiding in -12°C Gelato

Alles over ijsbereiding in -12°C Gelato

Binnenkort verschijnt er een nieuw boek over ijsbereiden, -12°C Gelato van Bas van Haaren en Nils Hendrikse. Het boek biedt een schat aan informatie voor de professionele ijsbereider, met techniek, recepten en de mooiste desserts.