Fransen schrikken van hun brood

Franse stobrood

De Franse consumentenorganisatie 60 Millions de Consommateurs deed een broodtest. Naast hun traditionele baguette hebben ook de Fransen inmiddels ander brood ontdekt, zoals volkoren of meergranen. Wat daar allemaal in zit, zocht 60 Millions uit. Op het etiket kun je het immers niet lezen aangezien brood nog altijd 'los' en dus zonder verpakking en etiket wordt verkocht; 'en vrac' heet dat in het Frans.

De resultaten waren voor Fransen even schrikken. Meer dan de helft van het Franse brood bevat (toegestane) additieven. In 14 van de 65 geteste broden trof 60 Millions residuen van pesticiden aan. En vrijwel alle broden zijn te zout. "Hoog tijd" dat er een maximum komt aan de hoeveelheid zout per kilo brood, vindt 60 Millions.

Volgens het Franse broodbesluit uit 1993 mogen in een pain de tradition en een pain au levain alleen meel, water, gist en een beetje zout zitten - en een vijftal 'natuurlijke hulpstoffen', maar geen chemische. In een gewone baguette zijn 14 verschillende additieven toegestaan. Geen Fransman die het wist, tot nu toe.

Bron: Foodlog

Lees ook
Belgisch brood bakken op Mars

Belgisch brood bakken op Mars

Zullen de eerste mensen die op Mars brood bakken en eten dat doen dankzij een Belgische doorbraak? Dat is de uitdaging voor het SpaceBakery-project , een uniek consortium dat uit zeven Belgische organisaties bestaat en door de bakkerij-, banket- en chocoladedeskundigengroep Puratos geleid wordt. Inmiddels is er een budget van meer dan 6,3 miljoen euro...

Oude ambachten worden steeds populairder

Oude ambachten worden steeds populairder

Het brouwen van bier, het branden van koffie en het bakken van brood. Oude ambachten die, in een nieuw jasje, snel aan populariteit winnen. Waar komt deze ‘revival’ van oude ambachten vandaan?

Nieuwjaarsevent Bakery Nexus in teken van zuur

Nieuwjaarsevent Bakery Nexus in teken van zuur

Op maandag 27 januari 2020 organiseert Bakery Nexus opnieuw een opvallend nieuwjaarsevent. Plaats van handeling: het voormalige bierdepot en toekomstige bakkerij ‘De BroodBrouwers’ in Den Haag. Thema van de middag: zuur, in de breedste zin van het woord. Nadat zout uit steeds meer producten is verbannen, was in 2019 het zoet aan de beurt....

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...