Franse baguette op lijst immaterieel erfgoed Unesco

15 januari 2018

De Franse bakkers willen dat de Franse baguette op de immateriële erfgoedlijst van Unesco komt te staan. De Franse president Emmanuel Macron steunt dit initiatief. Volgens Macron is "de hele wereld jaloers op de Franse baguette". Dit meldt BBC News.

De bakkers willen niet alleen bescherming voor de naam en de vorm, maar ook voor het recept en de ingrediënten. Franse ambachtelijke bakkers uitten al eerder hun zorgen over massaal geproduceerde imitaties. "Het is onmogelijk om niet boos te worden als ik de kwaliteit van brood in de supermarkt zie", zegt Dominique Anract, voorzitter van de Franse confederatie van patisserieën en bakkerijen (CNPBF). "Het brood is bevroren en bij de productie in Roemenië of elders wordt er niks gedaan volgens de kunst van het brood bakken".

In Frankrijk wordt de baguette al sinds 1993 wettelijk beschermd. Het brood moet gemaakt worden met tarwemeel, water, gist en zout.

Vorig jaar zette Unesco de Napolitaanse pizza op de immateriële erfgoedlijst. Dat was de inspiratie voor de Franse bakkers om ook hun baguette op de lijst te krijgen. Andere toevoegingen van Unesco zijn: yoga, Spaanse flamenco-dans, Tibetaanse opera en de Belgische biercultuur.

Altijd op de hoogte blijven?