Foto: Bakery Institute

Woensdag 10 maart 2010 werd François Brandt in Parijs uitgeroepen tot beste broodbakker ter wereld in de categorie sierstukken. Dit tien jarig jubileum laat zijn huidge werkgever het Bakery Institute niet ongemerkt voorbij gaan. Niet alleen zetten zij François in het zonnetje. Ook volgt er later dit jaar een cursus sierstukken maken.

François Brandt is een Nederlandse bakker van Franse origine. In 2010 kroonde de jury van de Bakery Masters hem op de Parijse beurs Europain tot wereldkampioen. Zijn twee meter hoge sierstuk ‘Valentijn’, waarin hij niet alleen een knipoog naar Valentijnsdag verwerkte maar ook twaalf Nederlandse evenementen zoals de Sneekweek, Prinsjesdag en de Elfstedentocht, maakte destijds veel indruk tijdens de Masters de la Boulangerie.

“Het was een intensieve tijd”, blikt François een decennium later terug. Tussen 2007 en 2012 heb ik aan zes grote wedstrijden deelgenomen, waarvan vijf op internationaal niveau. Dat vraagt om ongelooflijk veel toewijding en training. Toen ik wist dat ik één van de acht bakkers was die mocht deelnemen aan de Masters, heb ik negen maanden langs naast mijn werk totaal niets anders meer gedaan dan trainen, trainen en nog eens trainen. Helemaal niets heb ik aan het toeval overgelaten. Meedoen op wereldniveau betekent namelijk niet alleen dat je een geweldige vakman moet zijn. Je moet ook je stress weten te reduceren, je concentratie op hoog niveau kunnen houden en met slaaptekort kunnen omgaan. Zelfs mijn voeding heb ik op deze wedstrijden aangepast. De voorbereiding is topsport. Ik heb er echt álles voor over gehad, want ik ging om te winnen. Ik wilde de wereld laten zien wat ik kan. En het is de moeite waard geweest.”

Cursus sierstukken maken

Tien jaar later wordt François in Nederland nog altijd gezien als dé kenner als het om sierstukken van brood gaat. Hij geeft regelmatig advies aan leden van het BoulangerieTeam en helpt bakkers die hem daarom vragen. “Momenteel vind ik echter voldoende uitdaging binnen het Bakery Institute, waar we een verandering teweeg willen brengen in de traditionele bakkerijsector”, vertelt François desgevraagd. “Dat is een wedstrijd op zichzelf. En ook die wil ik winnen.”

Op 10 maart hing de werkplek van François vol slingers en ballonnen. En het Bakery Institute wil méér doen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun docent. Een cursus sierstukken volgt later dit jaar. Geschikt voor docenten in de niveau 4 opleiding boulangerie, leerlingen die aan wedstrijden mee willen doen én natuurlijk alle andere geïnteresseerden. 

Eind 2018 spraken wij François samen met zijn collega Hans Heiloo. Lees dit interview terug online of in Bakkers in bedrijf 2018.

Altijd op de hoogte blijven?