François Brandt werd tien jaar geleden wereldkampioen

Francois Brandt_Bakery Institute

Foto: Bakery Institute

Woensdag 10 maart 2010 werd François Brandt in Parijs uitgeroepen tot beste broodbakker ter wereld in de categorie sierstukken. Dit tien jarig jubileum laat zijn huidge werkgever het Bakery Institute niet ongemerkt voorbij gaan. Niet alleen zetten zij François in het zonnetje. Ook volgt er later dit jaar een cursus sierstukken maken.

François Brandt is een Nederlandse bakker van Franse origine. In 2010 kroonde de jury van de Bakery Masters hem op de Parijse beurs Europain tot wereldkampioen. Zijn twee meter hoge sierstuk ‘Valentijn’, waarin hij niet alleen een knipoog naar Valentijnsdag verwerkte maar ook twaalf Nederlandse evenementen zoals de Sneekweek, Prinsjesdag en de Elfstedentocht, maakte destijds veel indruk tijdens de Masters de la Boulangerie.

“Het was een intensieve tijd”, blikt François een decennium later terug. Tussen 2007 en 2012 heb ik aan zes grote wedstrijden deelgenomen, waarvan vijf op internationaal niveau. Dat vraagt om ongelooflijk veel toewijding en training. Toen ik wist dat ik één van de acht bakkers was die mocht deelnemen aan de Masters, heb ik negen maanden langs naast mijn werk totaal niets anders meer gedaan dan trainen, trainen en nog eens trainen. Helemaal niets heb ik aan het toeval overgelaten. Meedoen op wereldniveau betekent namelijk niet alleen dat je een geweldige vakman moet zijn. Je moet ook je stress weten te reduceren, je concentratie op hoog niveau kunnen houden en met slaaptekort kunnen omgaan. Zelfs mijn voeding heb ik op deze wedstrijden aangepast. De voorbereiding is topsport. Ik heb er echt álles voor over gehad, want ik ging om te winnen. Ik wilde de wereld laten zien wat ik kan. En het is de moeite waard geweest.”

Cursus sierstukken maken

Tien jaar later wordt François in Nederland nog altijd gezien als dé kenner als het om sierstukken van brood gaat. Hij geeft regelmatig advies aan leden van het BoulangerieTeam en helpt bakkers die hem daarom vragen. “Momenteel vind ik echter voldoende uitdaging binnen het Bakery Institute, waar we een verandering teweeg willen brengen in de traditionele bakkerijsector”, vertelt François desgevraagd. “Dat is een wedstrijd op zichzelf. En ook die wil ik winnen.”

Op 10 maart hing de werkplek van François vol slingers en ballonnen. En het Bakery Institute wil méér doen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun docent. Een cursus sierstukken volgt later dit jaar. Geschikt voor docenten in de niveau 4 opleiding boulangerie, leerlingen die aan wedstrijden mee willen doen én natuurlijk alle andere geïnteresseerden. 

Eind 2018 spraken wij François samen met zijn collega Hans Heiloo. Lees dit interview terug online of in Bakkers in bedrijf 2018.

Lees ook
Kinderboek campagne Brood. Goed Verhaal verschenen

Kinderboek campagne Brood. Goed Verhaal verschenen

In het kader van de EU campagne ‘brood, een goed verhaal’ verschijnt het speciale kinderboek Kolletje en Dirk. Het knotsgekke broodboek. Het boek is nu gratis te downloaden op brood.net en broodengezondheid.be.

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep is de grootste ijsbeurs ter wereld. Maar de laatste jaren gaan bezoekers niet meer alleen voor ijs naar Rimini, maar ook voor brood, banket, chocolade en koffie. Deze beurs stond gepland voor januari 2021, maar vanwege de coronacrisis heeft de organisatie besloten om de beurs te verplaatsen naar maart 2021. Met zowel een fysieke als een digitale...

Meester Boulangers in gesprek met consumenten

Meester Boulangers in gesprek met consumenten

Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert op 13 januari de tweede inspiratiesessie onder de noemer ‘Blik van de Meester Boulangers op 2030’. Deze sessies worden ingevuld met de Meester Boulangers en zijn onderdeel van de campagne ‘Brood uit Europa, goed verhaal’.

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...