François Brandt stopt bij Bakery Institute

François Brandt_foto: Bakery Institute

Foto: Bakery Institute

François Brandt stopt na tien jaar als docent bij het Bakery Institute. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan bij Amarant Bakkers.

Hij kan gezien worden als een van de grondleggers van het gedachtegoed van Bakery Institute: François Brandt. Na tien jaar neemt hij afscheid van de school in Zaandam. Brandt: “Kan het nog mooier worden dan waar ik nu sta met Bakery Institute? Ik heb de afgelopen jaren zoveel dingen gezien en gedaan. Er kwam een nieuwe kans op mijn pad. Stoppen op het hoogtepunt leek me een goede keuze.”

Carrière François Brandt

Na een carrière in Engeland, Luxemburg en Frankrijk, kwam Brandt met twee meestertitels op zak in 2002 in Nederland te werken bij Patisserie De Rouw en daarna bij Bakken met Passie. Hij won de Dutch Pastry Awards, maakte deel uit van het Boulangerie Team en werd op Europain wereldkampioen Sierstukken. De opvallende verschijning in de bakkerswereld werd al snel gescout voor het initiatief in de Chocoladefabriek van Verkade. Bij Bakery Institute was hij een groot voorvechter en wandelend voorbeeld van het motto ‘terug naar de basis’. Hij ontwikkelde de 9-weekse boulangerie opleiding, overtuigde bakkers om zichzelf en hun bedrijf te blijven ontwikkelen, inspireerde mbo-docenten en verbindt diverse partijen in de keten aan elkaar van grondstoffen- tot machineleveranciers.

Amarant Bakkers

Vanaf januari gaat François aan de slag bij Amarant Bakkers, een bakkersfamiliebedrijf dat al bijna 100 jaar bestaat en vooral aan de retail levert. Renee Pater, HR directeur van Amarant Bakkers: “Met François halen we een vakman in huis waarmee we de toekomst van het brood willen vormgeven. Samen met hem, Alice den Boer en ons team productontwikkeling gaan we aan de slag met de kwaliteit van producten, grondstoffen en volledig nieuwe concepten. Daarnaast gaat François onze Amarant Academy versterken voor interne opleidingstrajecten.”

Bakery Institute

Tamara Hoogerwaard, directeur van Bakery Institute: “François is een collega met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel en visionaire kracht. Hij heeft veel betekend voor de koers van de school en zijn vertrekpunt was daarbij altijd het grotere plaatje van de sector. Voor oud-studenten fungeert hij bijna als een vaderfiguur. Ze weten hem ook na de opleiding nog goed te vinden voor vaktechnische vragen maar vooral bij hun twijfels. Als je François vraagt wat zijn doel is, antwoordt hij steevast: ‘Mensen overtuigen van hun keuze.’ Hij is nu zelf overtuigd van zijn keuze om een volgende stap te maken en met een landelijke bakker impact te maken. We willen hem bedanken voor zijn tomeloze energie en inzet en blijven ongetwijfeld verbonden. Bakery Institute zit dusdanig in zijn DNA, dat kan en wil hij niet loslaten. We bekijken momenteel samen op welke manier die verbondenheid gestalte kan krijgen.”

Vacature

Bakery Institute: “We hadden al een vacature om ons team uit te breiden maar dat heeft nu nog meer urgentie gekregen. Iedereen in ons team heeft een unieke eigen stijl en bijdrage. We zoeken dan ook geen vervanger van François maar doen wel een oproep. Werk je nu nog in een andere functie, maar smul je ervan om jouw vaktechnische kennis van de patisserie of boulangerie te delen met diverse leergierige doelgroepen, kom dan eens praten. Of als je iemand in gedachte hebt, wie deze functie op het lijf geschreven is, tip ons en wie weet is hij of zij binnenkort onderdeel van het Bakery Institute team.”

Dossiers
Lees ook
Uitgebreid aandacht voor vegan tijdens opleiding

Uitgebreid aandacht voor vegan tijdens opleiding

U ziet het zelf ook wel, bij de ambachtelijke bakker of in de supermarkt: koolhydraatarm, lactosevrij en vegan brood en banket zijn populair.

Vergoeding studiekosten door werkgever

Vergoeding studiekosten door werkgever

Studiekosten voor de ondernemer of zijn medewerkers zijn aftrekbaar van de fiscale winst. Dit resulteert in een belastingaftrek van 35 tot 40 procent.

Hoe werven we nieuwe medewerkers?

Hoe werven we nieuwe medewerkers?

Net als in andere ambachtelijke sectoren ontstaat er in de bakkersbranche een nijpend tekort aan medewerkers. Hoe houden we het bakkersvak aantrekkelijk voor nieuwe aanwas? En hoe behouden we studenten voor de sector? Bakkers in bedrijf wisselt hierover om te beginnen van gedachten met Martin van Kommer, docent brood en banket bakken aan de Rijn IJssel...