Fotogalerij China-reis: Brood in opkomst

SHANGHAI/HONG KONG – Brood wordt meer en meer onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon in China. Het staat al veelvuldig op de menukaarten van de grote hotels. Maar ook op straat verschijnen steeds meer bakkerijwinkels waar bevroren brooddegen worden afgebakken. Brood wordt vooral gezien als een lekkernij, een soort snack. Niet als transportmiddel voor beleg. Jongeren ontbijten verder steeds vaker met brood, waar ouderen dat nog doen met rijst.

Programma

Dit is één van de zaken die opvalt tijdens de lezersreis die Bakkers in bedrijf organiseerde naar Shanghai en Hong Kong van 10 tot en met 17 mei. Op het programma stonden onder meer een bezoek aan de beurs Bakery China in Shanghai (15 hallen, 100.000 bezoekers, honderden exposanten met veel Nederlandse vertegenwoordigingen), een kijkje in een industriële bakkerij (Shanghai Xinghualou Food Factory waar typisch Chinese koekjes en cake wordt gebakken) en een ambachtelijke bakkerij in Hong Kong (Bread Elements van boulanger Gregory Michaud met een assortiment fantastisch desembrood), een kijkje in de keukens van de vooraanstaande sterrenhotels Shangri-La Hotel in Shanghai en het Mandarin Oriental Hotel in Hong Kong en een bezoek aan het Nederlandse consulaat en de Hong Kong Trade Development Council.

Opvallende zaken

Meest opvallende zaken van de hele reis zijn: de opkomst van brood in het dagelijkse leven, mooie luxe patisserie, de massaliteit van mooncake; een typisch Chinese cake die alleen tijdens een festival in september wordt gegeten, schitterende verpakkingen, inefficiënte volumeproductie met inferieure bakkerijtechniek, de grote behoefte aan kennis en kunde uit Europa/NL en de financiële middelen om dit te bekostigen.

Foto’s

Lees het uitgebreide reisverslag in editie 5-2015 van Bakkers in bedrijf. Verschijning 12 juni. Bekijk hier alvast een foto-impressie.