Foodtrends van 2016

9 december 2015

LEEUWARDEN - Voedsel neemt een belangrijke plaats in binnen onze samenleving. Dat weet ook TV-kok Mathijs Vrieze. Daarom heeft de TV-kok de belangrijkste foodtrends van 2016 op een rij gezet. “Eten is meer dan een noodzaak”, stelt hij. “Foodtrucks, culinaire festivals en Foodhallen zijn hotter dan ooit”, aldus Vrieze.

  • Trends
  • “De afgelopen jaren is de hype rondom bewustwording van verspilling van eten een trend geworden. We proberen zo min mogelijk eten te verspillen. Ook de maaltijdboxen spelen hier handig op in”, concludeert Vrieze. “Je zit nooit meer met de restjes.” Volgens de TV-kok is zowel natuurlijk eten als groen beide momenteel een trend. “Duurzaam verbouwen van gewassen of een beter leven voor de dieren, of denk bijvoorbeeld aan de superfoods: consumenten gaan hier de laatste tijd bewust mee om. Wat ook opvalt is dat we steeds meer gaan koken op open vuur. Niet alleen in de zomer gaat de BBQ aan, maar tegenwoordig ook steeds vaker in de winter.” Verder ziet Vrieze belangrijke veranderingen in de producten die men aanschaft, evenals het minderen met suiker en het anders snoepen. “Als volwassenen wil je af en toe ook nog wel eens snoepen. Een belangrijke verandering die we zien is het culinair snoepen: kleine suikersnoepjes gemaakt van bijvoorbeeld rozen, marshmallows van blauwe bessen of kokosnoot. Alles culinair in kleine porties.”
  • Hot versus not
  • Ten slotte somt de TV-kok nog een aantal producten en manieren van koken op die hot en not zijn: “Stomen is momenteel hot, bakken niet. Foodtrucks en maaltijdboxen zijn momenteel ook helemaal hot, daartegenover staat dat Fastfoodrestaurants en kant- en klaarmaaltijden helemaal not zijn. Wat betreft producten is havermout momenteel in, net als noten, zeewier en kruiden.”

Altijd op de hoogte blijven?