Foodtrends van 2016

20100713 MEP_Aanvullende opdracht 14 (Medium)

LEEUWARDEN - Voedsel neemt een belangrijke plaats in binnen onze samenleving. Dat weet ook TV-kok Mathijs Vrieze. Daarom heeft de TV-kok de belangrijkste foodtrends van 2016 op een rij gezet. “Eten is meer dan een noodzaak”, stelt hij. “Foodtrucks, culinaire festivals en Foodhallen zijn hotter dan ooit”, aldus Vrieze.

  • Trends
  • “De afgelopen jaren is de hype rondom bewustwording van verspilling van eten een trend geworden. We proberen zo min mogelijk eten te verspillen. Ook de maaltijdboxen spelen hier handig op in”, concludeert Vrieze. “Je zit nooit meer met de restjes.” Volgens de TV-kok is zowel natuurlijk eten als groen beide momenteel een trend. “Duurzaam verbouwen van gewassen of een beter leven voor de dieren, of denk bijvoorbeeld aan de superfoods: consumenten gaan hier de laatste tijd bewust mee om. Wat ook opvalt is dat we steeds meer gaan koken op open vuur. Niet alleen in de zomer gaat de BBQ aan, maar tegenwoordig ook steeds vaker in de winter.” Verder ziet Vrieze belangrijke veranderingen in de producten die men aanschaft, evenals het minderen met suiker en het anders snoepen. “Als volwassenen wil je af en toe ook nog wel eens snoepen. Een belangrijke verandering die we zien is het culinair snoepen: kleine suikersnoepjes gemaakt van bijvoorbeeld rozen, marshmallows van blauwe bessen of kokosnoot. Alles culinair in kleine porties.”
  • Hot versus not
  • Ten slotte somt de TV-kok nog een aantal producten en manieren van koken op die hot en not zijn: “Stomen is momenteel hot, bakken niet. Foodtrucks en maaltijdboxen zijn momenteel ook helemaal hot, daartegenover staat dat Fastfoodrestaurants en kant- en klaarmaaltijden helemaal not zijn. Wat betreft producten is havermout momenteel in, net als noten, zeewier en kruiden.”
Lees ook
Goed eten - Michiel Korthals

Goed eten - Michiel Korthals

Wat stoppen we precies in onze mond? En is het niet zo dat uitbuiting, extreem overgewicht, ondervoeding, honger en grote milieuschade enkele gevolgen zijn van onze wijze van consumeren? Dit zou toch anders moeten kunnen? In Goed eten, Filosofie van voeding en landbouw behandelt Michiel Korthals deze vragen.

SVO Food & Cibap brengen food- en designindustrie samen

SVO Food & Cibap brengen food- en designindustrie samen

Wat kunnen food en design voor elkaar betekenen en hoe ziet het MKB eruit als deze sectoren meer zouden samenwerken. Cibap vakschool voor vormgeving en SVO vakopleiding food keken hiernaar tijdens de eerste Food & Design meetup in het in de Spoorzone gelegen Brouwtheater in Zwolle op 13 november.

Programma Dutch Foodweek bekend

Programma Dutch Foodweek bekend

Het programma van de vijfde editie van Dutch Food Week, voorheen Dutch Agri Food Week, is bekend. Het varieert van een kookwedstrijd voor kinderen tot de Startup Challenge georganiseerd door jong talent én gevestigde ondernemers. Van 5 tot en met 16 oktober krijgt heel Nederland, van stad tot platteland, de kans om meer te leren over lekker, veilig...

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...