Food Innovation Academy wordt etalage voor werken in voeding

Food Innovation Academy_BIB 1-2020_1

Foto: Oscar van der Wijk

De Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen wil gekwalificeerde medewerkers opleiden voor voeding gerelateerde bedrijven, gezamenlijk foodonderzoek doen en een bijdrage leveren aan het imago van food. Steeds meer partners uit het bedrijfsleven sluiten zich aan bij het samenwerkingsverband, zoals onlangs de Veenhuizen Groep en EverBake.

“De kwalitatieve eisen aan onze voeding zijn nog nooit zo hoog geweest en tegelijkertijd was het wantrouwen van de consument in voeding ook nog niet eerder zo groot. Daar moeten we – samen – wat aan doen, willen we onder meer het tekort aan medewerkers een halt toeroepen.” Aan het woord is Alfred Bruin, directeur Royal Steensma en één van de initiatiefnemers van de Food Innovation Academy (zie kader). Naast bedrijfsleven en overheid (gemeente Vlaardingen, Metropoolregio Rotterdam Den Haag), haakten de Lentiz Onderwijsgroep en Hogeschool Inholland aan.

"Het was een kwestie van krachten bundelen en zorgen dat je opleidingen ontwikkelt die ertoe doen. Dat kan alleen maar samen met het bedrijfsleven”, vertelt Gert Kant, bestuursvoorzitter Lentiz Onderwijsgroep. “De FIA is onderdeel van een campus die in ontwikkeling is en blijft. Het is belangrijk nieuwe enthousiaste foodstudenten binnen te halen”, betoogt Claudia Oomen, teammanager Food Commerce and Technology bij Hogeschool Inholland. “Mensen weten steeds minder over de productie van ons voedsel en onbekend maakt ongewenst, merkten we. Met de FIA en deze locatie willen we mensen interesseren voor voeding. En werken en leren in de voedingsmiddelenindustrie dichter bij elkaar brengen.” Gert Kant vervolgt: “Hoe verleiden we jongeren? Hoe interesseren we ze om in deze sector te gaan werken? De FIA moet een etalage worden die laat zien hoe mooi de voedingsbranche is. We bezoeken vmbo’s om onze opleidingen bekender te maken, maar laten ook basisschoolleerlingen kennismaken met food. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Meer weten over de Food innovation Academy? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 1-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan een voordelig introductieabonnement af voor € 39,99 excl btw.

Lees ook
'We zijn constant bezig met het verbeteren van onze producten'

'We zijn constant bezig met het verbeteren van onze producten'

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers. Vandaag het laatste deel met de EverBake...

Waar blijven onze studenten?

Waar blijven onze studenten?

Afgelopen weekend wilde ik lekker op het terras van mijn favoriete koffietentje gaan zitten voor een verse cappuccino, maar ik bleek er alleen een koffie te mogen afhalen. De reden? Personeelstekort. Twee dagen later wilde ik eindelijk mijn plannen voor een kleine verbouwing thuis in daden omzetten. Maar toen ik mijn vaste aannemer belde om mijn ideeën...

Leveranciers van bakkerijmachines aan het woord

Leveranciers van bakkerijmachines aan het woord

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers.