Food Innovation Academy opent nieuwe opleidingsbakkerij

9 juni 2020
Foto: Koos Groenewold

Begin juni nam de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen een hypermoderne opleidingsbakkerij in gebruik. Alfred Bruin, FIA-bestuurder en holding-directeur van Royal Steensma verrichtte de opening door een versgebakken stokbrood van 1,5 meter doormidden te snijden. De opleidingsbakkerij met de naam de Bakery Innovation Academy (BIA), is een multidisciplinaire bakkerij voor professionals en studenten.

De Bakery Innovation Academy is 600 m2 en de etage daarboven 300 m2, bijelkaar 900 m2. De bakkerij bestaat uit een broodbakkerij (165m2), een banketbakkerij (ruim 100m2), een ovenstraat, een was-/spoelruimte, een vriescel, een koelcel, een magazijn, een afweegruimte, werkplekken voor de proefbakkers/productontwikkelaars en docenten, een theorielokaal en een instructie-/vergaderruimte. De ingebruikname van de BIA is een nieuwe mijlpaal voor de ontwikkeling van de Food Innovation Academy: een plek waar hard wordt gewerkt aan maatgericht opleiden, onderzoek en innovatie, en imagoverbetering voor food in het algemeen, en brood en banket in het bijzonder.

Partners

In de opleidingsbakkerij werken professionals en studenten zij aan zij. De bouw ervan is mede mogelijk gemaakt door partners Veenhuizen Groep/MIWE, EverBake Group, Dübör, Bakkerij Kamstra en Booij Machinetechniek. Veenhuizen Groep en MIWE leverden de ovens met toebehoren (brood en banket), remrijskasten, de koel- en vriescel en afvalzakhouders. Ook stellen ze ijsmachines en een pannenkoekcarrousel ter beschikking; EverBake tekende voor de (mobiele) werkbanken, afvalzakhouders, een fikse voorraad bakplaten en –blikken en een oliebollenbaklijn.

Dübör stelt een geleispuitmachine en invetmachine ter beschikking en levert gratis alle lossingsolie voor de gehele FIA. Bakkerij Kamstra in Wolvega doneert een maatgemaakte bollenkast met deegverwerkingsset; Booij Machinetechniek zorgt voor de installatie en het onderhoud ervan

Trots

Alfred Bruin is maar wat trots met BIA, waar jarenlang aan is gewerkt. “We gaan deze opleidingsbakkerij inzetten om een nieuwe generatie jongeren regionaal op te leiden, waarbij er nauw aansluiting wordt gezocht met het bedrijfsleven hier uit de buurt. Dat kan, omdat die bedrijven samen met het foodonderwijs zijn vertegenwoordigd in de FIA en daar de kans krijgen hun stem te laten horen om zelf mee te beslissen over hoe er wordt opgeleid.”

Bruin geeft aan dat Royal Steensma, één van de initiatiefnemers van de FIA, juist om die reden zo fanatiek deelneemt. “Een arm bedrijf is alleen bezig met geld verdienen. Wij willen werken aan continuïteit: van de bakkerijbranche in het algemeen, en van Royal Steensma specifiek. Door binnen de FIA en de BIA te werken met betrokken partners en door techniek en ambacht samen te brengen, zijn we in staat om onze ambities te bereiken. Toekomstborging staat daarbij centraal. We zijn dan ook erg dankbaar zo constructief te kunnen samenwerken met onze partners. Samen maken we er iets moois van!”

Nieuwe generatie

Patrick Veenhuizen, eigenaar van de Veenhuizen Groep, schaart zich achter de woorden van Bruin. “Ook wij willen ons hard maken voor een nieuwe generatie vaklieden op het gebied van bakkerij, ijsbereiding en horeca. Daarom sluiten we als partner aan bij de FIA en dragen we ons steentje bij. En je ziet dat daardoor ook andere partners aanhaken: dat is mooi om te zien! Want samen kun je het verschil maken.”

Peter Eversdijk van EverBake Group ziet met de komst van de FIA en de opleidingsbakkerij een droom in vervulling gaan. “Een instituut als de FIA, waarin bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoeten, is ook altijd een beetje mijn wens geweest. EverBake heeft in z’n eentje niet de middelen om zo’n project op te realiseren. De FIA laat zien dat je dat samen wél kunt doen. Ons belang is indirect: door kennisoverdracht en het inspireren van jongeren en zij-instromers voor het bakkersvak, werken we aan borging van de toekomst van onze branche. Daar hebben we als bedrijf ook baat bij.”

Kennisoverdracht

Werken aan de instroom van nieuwe bakkers, ze kennis laten maken met vernieuwende technieken en oplossingen, kennisoverdracht en inspireren, zijn de redenen voor Dübör en Bakkerij Kamstra om partner te worden van de FIA. “Lossingsolie is niet een sexy product”, licht Piet van Dongen van Dübör Nederland toe. “Maar als je als bakker in staat bent de juiste lossingsmiddelen toe te passen op de juiste bakmiddelen, kom je tot fantastische, onderscheidende producten. Die kennis willen we overdragen. Dübör kan dat niet alleen, maar in combinatie met de partners die we treffen in de FIA, lukt dat zéker!”

De komende maanden wordt er gewerkt aan de verdere afronding van de BIA. Dit najaar staan de eerste demo’s en trainingen op de planning.

 

Altijd op de hoogte blijven?