Food Innovation Academy opent nieuwe opleidingsbakkerij

Opening Bakery Innovation Academy_foto Koos Groenewold (FIA)

Foto: Koos Groenewold

Begin juni nam de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen een hypermoderne opleidingsbakkerij in gebruik. Alfred Bruin, FIA-bestuurder en holding-directeur van Royal Steensma verrichtte de opening door een versgebakken stokbrood van 1,5 meter doormidden te snijden. De opleidingsbakkerij met de naam de Bakery Innovation Academy (BIA), is een multidisciplinaire bakkerij voor professionals en studenten.

De Bakery Innovation Academy is 600 m2 en de etage daarboven 300 m2, bijelkaar 900 m2. De bakkerij bestaat uit een broodbakkerij (165m2), een banketbakkerij (ruim 100m2), een ovenstraat, een was-/spoelruimte, een vriescel, een koelcel, een magazijn, een afweegruimte, werkplekken voor de proefbakkers/productontwikkelaars en docenten, een theorielokaal en een instructie-/vergaderruimte. De ingebruikname van de BIA is een nieuwe mijlpaal voor de ontwikkeling van de Food Innovation Academy: een plek waar hard wordt gewerkt aan maatgericht opleiden, onderzoek en innovatie, en imagoverbetering voor food in het algemeen, en brood en banket in het bijzonder.

Partners

In de opleidingsbakkerij werken professionals en studenten zij aan zij. De bouw ervan is mede mogelijk gemaakt door partners Veenhuizen Groep/MIWE, EverBake Group, Dübör, Bakkerij Kamstra en Booij Machinetechniek. Veenhuizen Groep en MIWE leverden de ovens met toebehoren (brood en banket), remrijskasten, de koel- en vriescel en afvalzakhouders. Ook stellen ze ijsmachines en een pannenkoekcarrousel ter beschikking; EverBake tekende voor de (mobiele) werkbanken, afvalzakhouders, een fikse voorraad bakplaten en –blikken en een oliebollenbaklijn.

Dübör stelt een geleispuitmachine en invetmachine ter beschikking en levert gratis alle lossingsolie voor de gehele FIA. Bakkerij Kamstra in Wolvega doneert een maatgemaakte bollenkast met deegverwerkingsset; Booij Machinetechniek zorgt voor de installatie en het onderhoud ervan

Trots

Alfred Bruin is maar wat trots met BIA, waar jarenlang aan is gewerkt. “We gaan deze opleidingsbakkerij inzetten om een nieuwe generatie jongeren regionaal op te leiden, waarbij er nauw aansluiting wordt gezocht met het bedrijfsleven hier uit de buurt. Dat kan, omdat die bedrijven samen met het foodonderwijs zijn vertegenwoordigd in de FIA en daar de kans krijgen hun stem te laten horen om zelf mee te beslissen over hoe er wordt opgeleid.”

Bruin geeft aan dat Royal Steensma, één van de initiatiefnemers van de FIA, juist om die reden zo fanatiek deelneemt. “Een arm bedrijf is alleen bezig met geld verdienen. Wij willen werken aan continuïteit: van de bakkerijbranche in het algemeen, en van Royal Steensma specifiek. Door binnen de FIA en de BIA te werken met betrokken partners en door techniek en ambacht samen te brengen, zijn we in staat om onze ambities te bereiken. Toekomstborging staat daarbij centraal. We zijn dan ook erg dankbaar zo constructief te kunnen samenwerken met onze partners. Samen maken we er iets moois van!”

Nieuwe generatie

Patrick Veenhuizen, eigenaar van de Veenhuizen Groep, schaart zich achter de woorden van Bruin. “Ook wij willen ons hard maken voor een nieuwe generatie vaklieden op het gebied van bakkerij, ijsbereiding en horeca. Daarom sluiten we als partner aan bij de FIA en dragen we ons steentje bij. En je ziet dat daardoor ook andere partners aanhaken: dat is mooi om te zien! Want samen kun je het verschil maken.”

Peter Eversdijk van EverBake Group ziet met de komst van de FIA en de opleidingsbakkerij een droom in vervulling gaan. “Een instituut als de FIA, waarin bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoeten, is ook altijd een beetje mijn wens geweest. EverBake heeft in z’n eentje niet de middelen om zo’n project op te realiseren. De FIA laat zien dat je dat samen wél kunt doen. Ons belang is indirect: door kennisoverdracht en het inspireren van jongeren en zij-instromers voor het bakkersvak, werken we aan borging van de toekomst van onze branche. Daar hebben we als bedrijf ook baat bij.”

Kennisoverdracht

Werken aan de instroom van nieuwe bakkers, ze kennis laten maken met vernieuwende technieken en oplossingen, kennisoverdracht en inspireren, zijn de redenen voor Dübör en Bakkerij Kamstra om partner te worden van de FIA. “Lossingsolie is niet een sexy product”, licht Piet van Dongen van Dübör Nederland toe. “Maar als je als bakker in staat bent de juiste lossingsmiddelen toe te passen op de juiste bakmiddelen, kom je tot fantastische, onderscheidende producten. Die kennis willen we overdragen. Dübör kan dat niet alleen, maar in combinatie met de partners die we treffen in de FIA, lukt dat zéker!”

De komende maanden wordt er gewerkt aan de verdere afronding van de BIA. Dit najaar staan de eerste demo’s en trainingen op de planning.

 

Dossiers
Lees ook
Curio gaat door met nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

Curio gaat door met nieuwe opleiding Boulanger niveau 4

September 2020 startten acht ROC's, waaronder Curio, met de nieuwe opleiding Boulanger niveau 4. Curio biedt deze opleiding wederom aan in het schooljaar 2021-2022 bij de afdeling Brood en Banket.

Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Banketbakkerij Oonk in Glanerbrug verbouwt winkel en lunchroom en opent open chocolaterie

Marc en Remien Oonk van Banketbakkerij Oonk hebben hun winkel en lunchroom in Glanerbrug verbouwd. Het echtpaar heeft een open chocolaterie/ ijsmakerij aan het pand toegevoegd en in de winkel is zelfbediening ingevoerd. Sinds de heropening is de omzet met meer dan dertig procent gestegen.

Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

Werkgevers- en werknemersorganisaties leggen resultaat cao-overleg voor aan achterban

In september hervatten de werkgevers- en werknemersorganisaties de gesprekken over een nieuwe cao voor het bakkersbedrijf. 17 november kwamen de partijen opnieuw samen. Het resultaat van dit overleg wordt voorgelegd aan de achterban.

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...