FIA sluit partnerdeal met EverBake voor werkbanken

10 januari 2020

                                                  Foto: Peter Eversdijk en Alfred Bruin 

Het regionale foodpraktijkhuis Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen heeft een partnerdeal gesloten met de EverBake Group in Dronten voor de levering van 14 rvs-werkbanken en een serie bakblikken, -platen en –koppels. Ook een volautomatische oliebollenbaklijn is onderdeel van de overeenkomst. Verder worden bestaande werkmeubels opgeknapt om opnieuw te kunnen worden gebruikt. De apparatuur wordt ingezet in de Bakery Innovation Academy (BIA) – het bakkerijdeel van de FIA, dat bovenin het nieuwe magazijn van Royal Steensma is gevestigd en met een luchtbrug is gekoppeld aan de Food Academy. De BIA wordt dit voorjaar in gebruik genomen.

Geloven in droom

Zowel de FIA als de EverBake Groep zijn erg ingenomen over het feit dat er overeenstemming is bereikt. “De Food Innovation Academy is een project dat bouwt op samenwerking, verbinding en partnerships”, vertelt FIA-eventmanager Hilco Wagenaar. “Het samenwerkingsverband is erop gericht om samen met onze partners, jongeren en zij-instromers enthousiast te maken om te kiezen voor een beroep in food. Daarnaast willen we werken aan een plek waar onderzoek en innovatie wordt gedaan en waar we bouwen aan een positief imago van food. In de FIA komt dat samen en we zijn erg blij dat ook de EverBake Group onze droom deelt en daarin wil participeren.”

Behoefte

“De bakkerijbranche heeft dringend behoefte aan een kennisinstituut dat is gericht op jonge mensen, om ze weer enthousiast te maken voor het vak”, geeft eigenaar Peter Eversdijk als reden waarom de EverBake Group als partner aansluit bij de FIA. “Een instituut als de FIA, waarin bedrijfsleven en onderwijs elkaar ontmoeten, is ook altijd een beetje mijn droom geweest. EverBake heeft in z’n eentje niet de middelen om zo’n project op te realiseren. De FIA laat zien dat je dat samen wél kunt doen. Ons belang is indirect: door kennisoverdracht en het inspireren van jongeren en zij-instromers voor het bakkersvak, werken we aan borging van de toekomst van onze branche. Daar hebben we als bedrijf ook baat bij.”

Werkbank

Onderzoek

Eversdijk heeft verder ook een onderzoeksbelang om te participeren. Hij wil via de FIA laten achterhalen welke invloed de verschillende soorten metaal van bakblikken, -platen en –koppels heeft op grondstoffen voor brood en banket, en andersom. “Ook willen we de mbo- en hbo-foodstudenten van FIA-partners Lentiz en Inholland vragen voor ons te bekijken hoe je een frituurlijn het hele jaar door kunt benutten als bakker of ijsbereider. We willen samen kijken naar nieuwe, innovatieve frituurproducten. De FIA heeft daarvoor de mensen en onderzoeksfaciliteiten, wij bieden het gereedschap.”

Demonstraties

Het idee is verder dat EverBake samen met Royal Steensma – één van de initiatiefnemers van de FIA – oliebollendemonstraties gaat organiseren in de BIA. Daarnaast liggen er plannen om via trainingen, workshops en zogeheten Kennis Cafés, bakkers en andere geïnteresseerden te informeren over het belang van broodkoppels, koppelherkenning en het invetten van broodkoppels. “We willen continu evalueren en verbeteren”, stelt Eversdijk. “Als nieuwe partner kunnen we de FIA daar nu voor bijschakelen.”

Kennisinstituut

“De FIA moet een opleidings- en kennisinstituut voor food worden”, vult Wagenaar aan. “Met de inbreng van de kennis en kunde van  de EverBake Group op het gebied van dragers van gebakken broodproducten en frituurlijnen, zetten we op dat vlak weer een grote stap vooruit.” EverBake is specialist in bakeware en coatings, RVS-werk en oliebollenlijnen, ovens en spraymachines. Wagenaar: “Dat specialisme wil EverBake delen. We kijken er dan ook naar uit om intensief met elkaar te gaan samenwerken.”

Wat is de FIA?

De FIA wordt ook wel het clubhuis van de voedingsmiddelenbranche in Zuid-Holland genoemd. Het wordt een unieke plek waar ondernemers elkaar ontmoeten, relaties ontvangen en samen met mbo-, hbo- en wo-studenten onderzoek doen. FIA is ook een kennis- en innovatiecentrum. Foodstudenten krijgen hier hun praktijklessen en werken samen met bedrijven aan innovaties.

FIA krijgt gestalte in een pand aan de Industrieweg in Vlaardingen. Het gebouw telt vier verdiepingen. Op de begane grond komt een try&taste- ruimte. Om te koken, eten, vergaderen en te ontmoeten. Voor iedereen die interesse heeft in de levensmiddelenindustrie. Of gewoon om een broodje te eten en een drankje te drinken.

Testcenter

Op de eerste verdieping komt het testcenter: een plek waar allerlei productiemachines worden opgesteld. Hbo- en mbo-studenten leren er mee werken, professionals kunnen er testen en het bedrijfsleven kan er processen verbeteren. Het IJscentrum is op deze etage ondergebracht. De tweede verdieping telt drie laboratoria voor onderzoek en praktijklessen. De derde en laatste etage herbergt een auditorium, workshopruimte met zeven proefkeukens, een meetingpoint, instructieruimte en vergaderzaal.

Een luchtbrug tussen het FIA-pand en de naastgelegen productielocatie van Royal Steensma Bakery Ingredients geeft toegang tot de Bakery Innovation Academy (BIA) waar het bakkerijdeel van de FIA gestalte krijgt. In juni is de officiële opening.

Meer informatie is te vinden op de website: www.foodinnovationacademy.nl.

Altijd op de hoogte blijven?