Faillissement Bakkerij van der Wal Jolink

19 augustus 2019

Bakkerij van der Wal Jolink is failliet. Op 14 augustus sprak de rechtbank in Gelderland het faillissement uit. Bert Jansen is aangesteld als curator en onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart. De twaalf winkels blijven vooralsnog gewoon open. Alleen de vestiging in Gendt is gesloten.

Jansen vertelt in De Gelderlander dat er verschillende partijen geïnteresseerd zijn. Het is nog niet duidelijk of deze partijen alle winkels over willen nemen. De oorzaken van het faillissement zijn het slecht draaien van vier vestigingen - de vestiging in Gendt, twee in Deventer en één in Apeldoorn - en de dalende broodconsumptie.

De drie vestigingen buiten Apeldoorn zijn nog niet zo lang open. Curator Jansen vindt niet dat de eigenaar van Peter van der Wal 'onverantwoorde risico's heeft genomen. "De omzet van brood staat onder druk. Dus zoek je wegen om die omzet te verhogen", zegt hij in De Gelderlander. "Om meer omzet te genereren kan het daarom verstandig zijn extra winkels te openen. Alleen, je hoopt dan wel dat de je meer omzet draait dan dat je kosten moeten maken. Natuurlijk, uitbreiding is een ondernemersrisico maar in dit geval een heel begrijpelijke. Helaas heeft het verkeerd uitgepakt."

Bakkerij van der Wal is sinds 1911 in Apeldoorn. Sinds 2011 mag de bakkerij het predicaat hofleverancier voeren. De bakkerij had dertien vestigingen in de regio Apeldoorn, zes in Apeldoorn, twee in Deventer, en één in Epe, Elst, Beekbergen, Gendt en Lent. De vestiging in Gendt is al gesloten. De andere vestigingen blijven in elk geval tot 23 augustus open.

Altijd op de hoogte blijven?