Fabrikanten zoeken de randen op

Fabrikanten zoeken de randen op

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer denkt dat de dreiging voor de voedselveiligheid groeit. “Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stelt dat er geen verband bestaat tussen prijsdruk en voedselveiligheid. Ik constateer het tegenovergestelde: fabrikanten zoeken de randen op.”

Trends

Velzeboer somt een aantal trends op het gebied van voedselveiligheid op: “Laboratoria zijn erg goed tegenwoordig; elke verontreiniging is te vinden. Ook labels zijn beter dan ooit. Nog nooit stond er zoveel gedetailleerde informatie over de inhoud op verpakkingen van voedingsmiddelen. We weten steeds meer over voeding en voedselveiligheid.” Die goede analyses zijn nuttig omdat het aantal mensen met allergie en eczeem toeneemt. Bovendien hebben bedrijven en instanties hiermee in potentie de instrumenten in handen om consumenten te beschermen tegen bacteriële en chemische verontreinigingen in voedingsmiddelen.

Prijsdruk

Velzeboer constateert ook dat de prijzen van grondstoffen steeds verder stijgen. Dat geldt zeker voor dierlijke vetten, die recent een veel gezonder imago hebben gekregen. Dat heeft gevolgen. Kostte een kilo roomboter nog niet zo lang geleden twee euro per kilo, nu moet een banketbakker al snel acht euro voor een kilo afrekenen. Ook de prijzen van tarwe, eieren en andere grondstoffen stijgen. Er is eigenlijk maar één uitzondering: palmolie. Deze grondstof heeft echter te lijden onder zijn gebrekkige duurzaamheidsimago.

“Het feit dat grondstoffen duurder worden, gaat ten koste van de marge van voedingsmiddelenfabrikanten”, zegt Velzeboer. “Supermarkten zijn nauwelijks bereid om meer voor de inkoop te betalen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel bezweert omtrent de prijsstijgingen dat er geen verband bestaat tussen die prijsdruk en voedselveiligheid.”

Velzeboer is het daar niet mee eens: “Om de prijsdruk te compenseren zijn fabrikanten geneigd goedkopere machines aan te schaffen. Dat levert een risico op voor de voedselveiligheid, omdat die over het algemeen minder makkelijk te reinigen zijn. Een andere besparing zoeken ze in goedkoper personeel, dat minder kennis van hygiëne heeft. Op die manier zoeken fabrikanten de randen op.”

Meer weten over de inzichten van IJsbrand Velzeboer? Lees dan het complete artikel van Leendert van der Ent in de Hygiënespecial. Deze special wordt voorjaar 2019 verspreid onder de abonnees van Bakkers in bedrijf, Vakblad IJs!, Vismagazine en Vlees+. Nog geen abonnee? Vraag dan een proefabonnement aan.

Dossiers
Lees ook
Houwers Groep reikt Voedselveiligheid Bokaal uit na IJs-vakwedstrijden

Houwers Groep reikt Voedselveiligheid Bokaal uit na IJs-vakwedstrijden

De IJs-vakwedstrijden vinden plaats op 2 en 3 maart tijdens Bakkersvak/IJs-vak in de Evenementenhal in Gorinchem. Jaarlijks keuren de inspecteurs van Houwers Groep de deelnemers op een voedselveilige werkwijze. De score telt mee in het eindresultaat in de wedstrijden De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie. Om het thema voedselveiligheid extra te...

Robbert de Veen wint eerste Voedselveiligheid Bokaal

Robbert de Veen wint eerste Voedselveiligheid Bokaal

Robbert de Veen van De Daltons in Voorthuizen is door Houwers Groep als dé winnaar van de Voedselveiligheid Bokaal Horecava 2020. De inspecteurs van Houwers Groep hielden gedurende vier wedstrijddagen een scorelijst bij. De Veen won het van veertien andere genomineerden door schoon, geordend, zeer creatief en tóch voedselveilig te werken.

Nieuw interieur? Zes tips voor een voedselveilige keuze

Nieuw interieur? Zes tips voor een voedselveilige keuze

Bij een verbouwing moet je als ondernemer veel keuzes maken. Welke aannemer, welk materiaal, hoeveel koelvitrines en schappen en welk kassasysteem? Het is raadzaam ook de voedselveiligheid hierin mee te nemen. Hier zijn zes tips voor voedselveiligheid om rekening mee te houden.

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...