‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

ijshoorntje_pixabay

Foto: Pixabay

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever, bijzonderder en nog smaakvoller.”

In bijna elke cultuur is er bij gerechten wel een ‘transportmiddel’ verzonnen om het eten te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld torilla's of een boterham. Binnen de ijsbereiding zijn er ook verschillende van deze dragers. Sterker nog; volgens de verhalen zouden krokante, Perzische wafels de uitkomst hebben geboden tijdens de wereldtentoonstelling van 1904 in Saint-Louis toen de ijsmaker zonder bakjes kwam te staan. Hij serveerde het ijs op de wafels en deze werden zo het vervoer vanaf het scheppen naar het consumeren.

Tegenwoordig hebben we een willekeur aan verschillende wafeltjes, hoorntjes en andere vormen. Om er een structuur in te brengen, is haast een onmogelijke taak. Er bestaan wel essentiële verschillen; zo heeft de ene bereiding een luchtig karakter en de ander minder of niet. Binnen de niet-luchtige bereidingen worden veel recepten gebakken tussen twee hete, platte platen en later verder gevormd. Bij het serveren van ijs kennen we als geen ander de oubliehoorn, misschien wel het meest gebruikte hoorntje in de ijssalons. Het deeg wordt na bakken snel om een puntvormige pen gerold om zo het hoorntje te vormen. Maar vaak genoeg zie je ook dat er bijvoorbeeld een bakje van wordt gevormd. Ditzelfde kan eigenlijk met veel andere koek- en beslagbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan stroopwafeldeeg, kniepertjes en krokante of licht-taaie koekjes, al dan niet met een garnituur van stukjes chocolade, specerijen of andere smaakmakers.

Meer weten over de verschillende transportmiddelen voor ijs? Lees dan het complete artikel van Meester Patissier Hidde de Brabander online of in Vakblad IJs 50-2020. Nog geen abonnee? sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Dossiers
Lees ook
Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Vol verbazing keken ambachtelijke ijsbereiders naar de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over ‘IJssalonijs’, het fabrieksijs dat in de schappen van de supermarkt ligt onder de noemer ‘ambachtelijk’. Waar vooraf gehoopt werd op het maken van een duidelijk onderscheid tussen het ijs van de retailgigant en een schepijsje van een ambachtelijke ijssalon,...

NL IJS naam van sectorhuis voor ambachtelijke ijsbereiding

NL IJS naam van sectorhuis voor ambachtelijke ijsbereiding

Na een lange voorbereidingstijd is het zover: het sectorhuis voor de ambachtelijke ijsbereiding ziet binnenkort het licht. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de statuten. Vanaf medio november is NL IJS de naam van hét virtuele clubhuis van de ambachtelijke ijsbereidingssector. Met de nieuwe stichting willen de aangesloten clubs zich sterk maken...

Suikers reduceren en vervangen

Suikers reduceren en vervangen

Het IJscentrum introduceert de nieuwe dagcursus Suikerreductie. De eerste editie staat gepland voor 11 november. Met deze dagtraining speelt IJscentrum in op de trends en ontwikkelingen in de wereld van voeding. Docent Bas van Haaren verzorgt deze specialisatiecursus.

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...