‘Experimenteer eens met eigen wafels of koekjes’

ijshoorntje_pixabay

Foto: Pixabay

Meester Patissier Hidde de Brabander werkt bij het IJscentrum en doet niets liever dan verschillende disciplines combineren. Niet gek dus dat hij de ‘transportmiddelen’ van ijs eens onder de loep neemt. “Netto gezien is het namelijk zo’n 10 tot soms wel 50 procent van je hapje. Experimenteer daarom eens en maak daarmee je ijsje exclusiever, bijzonderder en nog smaakvoller.”

In bijna elke cultuur is er bij gerechten wel een ‘transportmiddel’ verzonnen om het eten te vergemakkelijken. Bijvoorbeeld torilla's of een boterham. Binnen de ijsbereiding zijn er ook verschillende van deze dragers. Sterker nog; volgens de verhalen zouden krokante, Perzische wafels de uitkomst hebben geboden tijdens de wereldtentoonstelling van 1904 in Saint-Louis toen de ijsmaker zonder bakjes kwam te staan. Hij serveerde het ijs op de wafels en deze werden zo het vervoer vanaf het scheppen naar het consumeren.

Tegenwoordig hebben we een willekeur aan verschillende wafeltjes, hoorntjes en andere vormen. Om er een structuur in te brengen, is haast een onmogelijke taak. Er bestaan wel essentiële verschillen; zo heeft de ene bereiding een luchtig karakter en de ander minder of niet. Binnen de niet-luchtige bereidingen worden veel recepten gebakken tussen twee hete, platte platen en later verder gevormd. Bij het serveren van ijs kennen we als geen ander de oubliehoorn, misschien wel het meest gebruikte hoorntje in de ijssalons. Het deeg wordt na bakken snel om een puntvormige pen gerold om zo het hoorntje te vormen. Maar vaak genoeg zie je ook dat er bijvoorbeeld een bakje van wordt gevormd. Ditzelfde kan eigenlijk met veel andere koek- en beslagbereidingen. Denk bijvoorbeeld aan stroopwafeldeeg, kniepertjes en krokante of licht-taaie koekjes, al dan niet met een garnituur van stukjes chocolade, specerijen of andere smaakmakers.

Meer weten over de verschillende transportmiddelen voor ijs? Lees dan het complete artikel van Meester Patissier Hidde de Brabander online of in Vakblad IJs 50-2020. Nog geen abonnee? sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Dossiers
Lees ook
Hidde de Brabander en Tim Kan nieuwe ambassadeurs van FIA

Hidde de Brabander en Tim Kan nieuwe ambassadeurs van FIA

De Food Innovation Academy (FIA) benoemt Meester Patissier Hidde de Brabander en chef en culinair adviseur Tim Kan tot food-ambassadeurs. Ze gaan de Vlaardingse academie helpen het imago van ijs(patisserie) en Aziatisch koken te promoten.

IJscentrum gesloten tijdens lockdown

IJscentrum gesloten tijdens lockdown

Het IJscentrum sluit gedurende de tweede lockdown de deuren. Tot en met 19 januari wordt er geen les gegeven in de vakschool.

Meer specialisatiecursussen bij IJscentrum in 2021

Meer specialisatiecursussen bij IJscentrum in 2021

Het IJscentrum maakt zich op voor het nieuwe ijsseizoen. De vakschool in Vlaardingen introduceerde deze herfst twee specialisatiecursussen. Met succes: de dagcursus Vegan IJs kende twee keer een volle bezetting. Ook de specialisatiecursus Suikerreductie was in no time volgeboekt.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...