Wat gebeurde er tijdens Europain 2018?

Europain_beurs

Op de Europain kwamen vier dagen lang, van 3 tot en met 6 februari, professionals uit de brood- en banketbakkerijbranche bijeen. De beurs trok ruim 52.000 vakbezoekers, waarvan een derde niet uit Frankrijk kwam. De bezoekers ontdekten de noviteiten van exposanten, ingedeeld in nieuwe beurssectoren: productie - verkoop - management. Met name het nieuwe Europain Forum trok veel belangstelling van professionals op zoek naar informatie over belangrijke trends en ‘best practices’.

In de vier Lab-ruimtes van de beurs en tijdens de drie gerenommeerde wedstrijden voor brood- en banketbakkers, ontdekten bezoekers unieke recepten en woonden demonstraties van nieuwe of bekende talenten bij. Meester boulanger Peter Bienefelt ging er met de hoogste eer vandoor en werd wereldkampioen Master of Bakery 2018.

Ondernemers op Europain

Ondernemers uit de brood- en banketbakkersbranche konden op de Europain terecht voor oplossingen met betrekking tot hogere productiviteit en betere transparantie, vernieuwende hulpmiddelen voor de verkoop en effectieve managementsoplossingen voor betere investeringen. Exposanten bevestigden de komst van kwalitatieve bezoekers met veel concrete investeringsprojecten op het gebied van productiematerieel of winkelinrichting.

Meer dan 100 noviteiten werden op de vakbeurs gepresenteerd: het aantal natuurlijke en biologische producten en transparante bevoorrading is hard gegroeid. Wat betreft equipment zijn de thema’s flexibiliteit, ergonomie en energie-efficiëntie aan de orde van de dag.

LAB-INTERSUC-N.-BOUSSIN-©Alexandre-GALLOSI-300x200 Lab Intersuc- N. Boussin © Alexandre Gallosi

Mondiaal podium voor de bakkerij

De vakbeurs Europain 2018 verwelkomde ruim 32 procent internationale vakbezoekers van over de hele wereld, steeds meer geïnteresseerd door de Franse excellentie van deze sector, en goed voor een stijging van 12 procent vergeleken bij de vorige beurseditie.

Voor de eerste keer werd dit jaar het Europain Forum georganiseerd, een denktank voor de brood- en banketbakkersbranche voor de jaren 2020. Hier kwamen 41 thema’s aan bod dankzij ruim 80 sprekers, waaronder ondernemers uit de Franse en internationale bakkersbranche en wereldwijde specialisten.

In de vier speciale Lab-ruimtes (het Intersuc Lab voor zoetwaren, het Bakkers Lab, het Restaurant van de Bakker, het Lab voor Welzijn en Natuur) vonden ruim 100 demonstraties van brood- en banketbakkers plaats die hun tips en kennis deelden met honderden gefascineerde bezoekers.

Wedstrijden

Tijdens de Europain vonden drie belangrijke wedstrijden plaats: de Coupe de France des Ecoles, de Bakery Masters en de Mondial des Arts Sucrés.

 • De Coupe de France des Ecoles
 • De Franse Beker voor Scholen beloonde de beste teams van bakkersleerlingen, verdeeld in twee categorieën. De winnaars zijn
 • Categorie Hopeful: IFI 03 – Avermes (03) Sylvain Bord - Corentin Kiepura  - Elise Manatrat
 • Categorie Excellence : Faculté des Métiers de Ker Lann, Bruz (35) Louise-Marie Courteille, Aurélien Lomet, Tugdual Ollivier
 • Masters-Boulangerie-6-300x228 De Bakery Masters
 • De beste kandidaten van de Coupe Louis Lesaffre en de Coupe du Monde de Boulangerie streden tijdens de Europain 2018 tegen elkaar in 3 verschillende categorieën. De prijswinnaars zijn:
 • World Master Baker Nutritional: Peter Bienefelt – Nederland
 • World Master Baker Gourmet Bakery: Déborah Ott – Frankrijk
 • World Master Baker Artistic Bakery: Peng Chieh Wang - Taiwan
 • De Mondial des Arts Sucrés
 • Gedurende een marathon van 19 uur, streden 12 gemixte teams van banketbakkers rondom het thema ‘Franse luxe’. De podiumplaatsen gingen uit naar:
 1. Frankrijk: Marie Simon - Loïc Beziat
 2. Maleisië: Yap Kean Chuan – Hwei Min Lau
 3. Singapore: Carina Tan – Ben Goh
Lees ook
Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Nooit uitgeleerd bij Bakkerij Beerse

Bakkerij Beerse heeft zeven winkels in Alkmaar en omgeving. In totaal werken er zo’n zeventig mensen, vaak al tientallen jaren. Wat maakt deze bakker zo’n aantrekkelijke werkgever? Bakkers in bedrijf maakte een rondje langs de verschillende vestigingen. “De onderlinge band is hecht en we mogen trainingen volgen over grondstoffen en leidinggeven.”

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

Sinds 2009 levert Lavans de bedrijfskleding voor HEMA Bakkerijen. Onlangs werd het contract voor de samenwerking tussen deze twee bedrijven voor vijf jaar verlengd. “Lavans is voor ons een hele prettige partner”, zegt Tim Slats, QA medewerker bij HEMA Bakkerijen.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...