EU-prijzen van brood en ontbijtgranen variëren sterk

Brood- en ontbijtgranenprijzen in de EU in 2020

In 2020 lagen de prijzen van brood en ontbijtgranen in de duurste lidstaat circa 2,5 keer hoger dan die in de goedkoopste lidstaat. Dit blijkt uit onderzoek van Eurostat, het statistiekbureau van de EU.

Vergeleken met het Europees gemiddelde lagen de prijzen in Denemarken het hoogst en die in Roemenië het laagst.

Wanneer het Europees gemiddelde wordt geïndexeerd op 100, dan scoorde Denemarken 153, gevolgd door Oostenrijk (135), Luxemburg, Finland en Zweden (alle drie 127). In Roemenië waren brood en ontbijtgranen juist het goedkoopst (56), gevolgd door Bulgarije (67) en Polen (70). In Nederland zitten we met een indexwaarde van iets minder dan 92 onder het Europees gemiddelde.

Dossiers
Lees ook
Bakkers in de media - week 32

Bakkers in de media - week 32

Bakken voor de buurt, de oudste bakkerij van Nederland en niet meer 's nachts bakken. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers in de media - week 30

Bakkers in de media - week 30

Hoe behoud je je personeel, bakkers sluiten hun onderneming en een Gofundme-actie voor jonge Oekraïense patissier. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Campagne voor inheems Afrikaans graan fonio

Campagne voor inheems Afrikaans graan fonio

Door de oorlog in Oekraïne is er een tekort aan graan. Symfonio springt hierop in met een campagne om fonio, een van de oudste granen van Afrika, in Nederland bekender te maken. Solange Domaye, de vrouw achter Symfonio, denkt dat dit graan een oplossing voor het graantekort kan zijn.