EU-prijzen van brood en ontbijtgranen variëren sterk

Brood- en ontbijtgranenprijzen in de EU in 2020

In 2020 lagen de prijzen van brood en ontbijtgranen in de duurste lidstaat circa 2,5 keer hoger dan die in de goedkoopste lidstaat. Dit blijkt uit onderzoek van Eurostat, het statistiekbureau van de EU.

Vergeleken met het Europees gemiddelde lagen de prijzen in Denemarken het hoogst en die in Roemenië het laagst.

Wanneer het Europees gemiddelde wordt geïndexeerd op 100, dan scoorde Denemarken 153, gevolgd door Oostenrijk (135), Luxemburg, Finland en Zweden (alle drie 127). In Roemenië waren brood en ontbijtgranen juist het goedkoopst (56), gevolgd door Bulgarije (67) en Polen (70). In Nederland zitten we met een indexwaarde van iets minder dan 92 onder het Europees gemiddelde.

Dossiers
Lees ook
Desembrood - Met welstuk en decoratie

Desembrood - Met welstuk en decoratie

Dit is een brood wat dagelijks gegeten kan worden als ontbijt, lunch of bij het diner. Door de zaden en granen van tevoren licht te roosteren en daarna te weken in water met karnemelk, krijgt het brood een mooie volle smaak en blijft het langer mals.

Nederlandse broodprijs ligt onder Europees gemiddelde

Nederlandse broodprijs ligt onder Europees gemiddelde

Het Europees bureau voor de statitiek Eurostat heeft onderzoek gedaan naar de Europese brood- en graanprijzen in 2020. Hieruit blijkt dat er grote prijsverschillen zijn tussen de verschillende lidstaten. De Denen betalen het meest voor hun dagelijks brood, de Roemenen het minst. In Nederland liggen de prijzen onder het Europese gemiddelde.

Tarwe bereikt recordprijs

Tarwe bereikt recordprijs

De Europese granentermijnmarkt MATIF in Parijs bereikte in augustus voor de tweede keer in 2021 een record. De prijs van tarwe bereikte een niveau van €260 per ton. Volgens een marktanalyse van Foodbusiness.nl ligt de oorzaak in de tegenvallende graanoogst op het noordelijk halfrond.