Eline Nagelkerke uit Oudenbosch maakt Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

16 februari 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Stichting Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje

Eline Nagelkerke uit Oudenbosch is de winnaar geworden van de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2023. De winnares kreeg de wisseltrofee woensdagavond in het Summa College in Eindhoven uitgereikt door zanger en realitysoap-ster John de Bever. De zestienjarige Eline Nagelkerke is de jongste winnaar bij de profs uit de geschiedenis van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.

Eline is de opvolger van Giel Vermeulen van Bakkertje Deeg uit Heusden. Na diverse jaren te hebben meegedaan in de categorie thuisbakkers en regelmatig in de prijzen te zijn gevallen, begon ze een eigen webshop.

De wedstrijd werd dit jaar voor de 26e keer gehouden voor professionals (bakkers & slagers), thuisbakkers, leerlingen VMBO en studenten MBO. In de categorie Lekkerste Brabantse Worstenbroodje voor leerlingen VMBO won Keano Heijdenrijk uit Oud Gastel van het Markland College. In de categorie student MBO won Niels van Kleij uit Nieuwendijk van Curio.

Veel thuisbakkers

Het blijkt dat veel mensen vanwege de coronajaren thuis aan het bakken zijn geslagen in kleine en grote keukens, schuurtjes en opberghokjes. Huub Kloks uit Sint-Oedenrode ontving uit handen van Marco van Baalen, directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, de eerste prijs in deze categorie. De 73-jarige Huub deed voor de eerste keer mee met de wedstrijd.

Honderden worstenbroodjes

De worstenbroodjes werden gekeurd door twaalf juryleden, bestaande uit zes vakjuryleden (bakkers, slagers en koks) en zes consumentenjuryleden. Na een oproep op Omroep Brabant meldden zich maar liefst 249 mannen en vrouwen aan als kandidaat voor de consumentenjury.

Mystery Shopper

Volgens juryvoorzitter Hans Elbers was het niveau van deze 26e editie weer hoog en ontliepen alle finalisten elkaar niet veel. Ook dit jaar werden in het voortraject bij de professionele deelnemers worstenbroodjes gekocht door de Mystery Shopper. Dit om ook naast de wedstrijd de kwaliteit te kunnen blijven controleren. Worstenbroodjes in de toonbank van de winkels moeten namelijk dezelfde kwaliteit hebben als de broodjes die zijn ingeleverd voor de wedstijd. Alle worstenbroodjes zijn beoordeeld op uiterlijk aanzien bovenzijde en onderzijde, gehaktvulling, brood, consistentie/beet en algehele smaak. 

De uitslag

Het Lekkerste Brabantse Leerling Worstenbroodje VMBO 2023:

 1. Keano Heijdenrijk uit Oud Gastel van het Markland College
 2. Marjolein Dirven uit Langeweg van het Markland College
 3. Mick van ‘t Zelfde uit Nuenen van De Rooi Pannen

Het Lekkerste Brabantse Studenten Worstenbroodje MBO 2023:

 1. Niels van Kleij uit Nieuwendijk van Curio
 2. Arne van Beek uit Wagenberg van Curio
 3. Dax Leenen uit Etten-Leur van Curio

Het Lekkerste Brabantse Thuisworstenbroodje 2023:

 1. Huub Kloks uit Sint-Oedenrode
 2. Hans Leermakers uit Loon op Zand
 3. Frank Venrooij uit Drunen

Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2023 (professionals):

 1. Eline Nagelkerke, worstenbroodvannagelkerke.nl uit Oudenbosch
 2. Jeroen van Dongen van bakkerij Leon van Dongen uit Wagenberg
 3. Jürgen van Dongen van bakkerij van Dongen uit Terheijden

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Curio, de Nederlandse Brood-en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

Altijd op de hoogte blijven?