Logo eiwitrijk brood

Met brood mensen helpen om langer gezond te blijven, kan dat? Een groep studenten aan de Universiteit Maastricht doet hier onderzoek naar en vertelde Bakkers in Bedrijf er meer over.

Boven de zestig beginnen mensen spieren te verliezen, maar door te bewegen en genoeg eiwit te eten kan dit worden verholpen, vertelt Laura Aeilkema. Zij doet samen met Alissa Schrijnemaekers en Esther Schouwenaar onderzoek naar de mogelijkheden om extra eiwit toe te voegen aan brood. Zij doen dit onderzoek in het kader van de opleiding Health Food Innovation Management. De studenten hopen een met eiwit verrijkt brood te kunnen ontwikkelen dat ouderen kan helpen langer gezond te blijven. 

Op zoek naar eiwit

“We hebben eerst gekeken naar wat mensen dagelijks eten en waar je het beste eiwit in kunt doen. We dachten ook na over yoghurt en koekjes, maar brood leek ons het beste”, vertelt Esther. “We hebben aan ouderen gevraagd wat zij het liefst zouden eten, en eigenlijk aten ze allemaal dagelijks brood en had dat daarom hun voorkeur.” 

De groep heeft veel onderzoek moeten doen, want er moet genoeg eiwit in het brood zitten, het moet goed vermarkt kunnen worden en het moet natuurlijk ook lekker smaken. Uit het onderzoek kwam dat om spieren gezond te houden zo’n 20-30 gram eiwit per maaltijd moet worden gegeten. Dierlijk eiwit is hiervoor het beste, en de studenten zijn uiteindelijk uitgekomen bij weipoeder, wat erg rijk is aan het aminozuur leucine. Het doel van het onderzoek is om uiteindelijk een kant-en-klare bakmix met extra eiwit te ontwikkelen die bakkers zouden kunnen gebruiken.

Doelgroep

De studenten hebben naast ouderen ook bakkers gevraagd naar hun mening over dit plan. Esther vertelt dat ze van een bakker in Maastricht het advies kregen om goed op de structuur te letten. “Dat was inderdaad moeilijker dan we dachten. Het brood dat we nu hebben is iets droger en compacter, maar met beleg erop zeker goed te eten.”

Laura benadrukt ook het belang van genoeg bewegen; de combinatie van eiwit en beweging is cruciaal bij spierbehoud. Dat zou dan ook op de verpakking moeten komen zodat het brood echt goed bijdraagt aan een gezond leven. “Producten met toegevoegd eiwit zijn nu heel erg op sporters gefocust, maar juist ouderen hebben het nodig.” Ook extra toegevoegd calcium zou bijvoorbeeld kunnen helpen om het brood nog meer te richten op de gezondheid van ouderen.

Voorlopig zijn de studenten nog druk bezig met het onderzoek af te ronden en denken ze erover na om volgend jaar verder te gaan met het ontwikkelen van het brood.

 

Altijd op de hoogte blijven?