‘We kunnen nu bijna heel Friesland verwennen’

Bakkers in bedrijf_Banketbakkerij De Korenbloem

Romke en Jantina van der Meulen zijn al twaalf jaar eigenaar van Banketbakkerij Schaafsma in Franeker. Vanaf 1 juli 2018 komt daar een uitdaging bij. Dan zijn zij de nieuwe eigenaren van de bekende banketbakkerij De Korenbloem te Sneek.

“Na twaalf jaar eigenaar van Schaafsma Patisserie te zijn, en de afgelopen jaren een kijkje in de keuken te hebben genomen in de product- en marketingontwikkeling in de grondstoffenindustrie, is dit op ons pad gekomen”, vertelt Romke van der Meulen. “Wij zijn al een hele poos bezig om te kijken hoe wij een gezonde toekomst in deze sterk veranderende wereld kunnen maken met ons huidige bedrijf. Wij hebben hierop een eigen visie, en het is totaal niet onze ambitie om groot te worden met meerdere winkels, het is juist dat wij ons thuis voelen in het specialisme van banket en chocolade, hierin ligt ons hart.”

Specialiteiten

De Korenbloem in Sneek staat bekend om zijn specialiteiten zoals de befaamde hazelnootschuimtaart, zijn prijswinnende oranjekoek, Fryske dûmpkes, en zijn appelfleurtjes. Daarnaast heeft de banketbakkerij een koffie-corner, het enige D.E. café in Sneek. Romke en Jantina zijn ervan overtuigd dat de overname een positieve ontwikkeling en aanvulling is op hun banketbakkerij in Franeker. “Er zit een enorme synergie in beide bedrijven waardoor wij verwachten mooie voordelen te kunnen gaan behalen op het gebied van uitstraling, productie en inkoop. Daarnaast is voor ons de afstand erg goed te doen en zijn wij in 25 minuten van het ene bedrijf tot het andere bedrijf.”

De Korenbloem was sinds 1986 in handen van Gerrit B. Dijkstra. Hij was de derde generatie die leiding gaf aan het familiebedrijf. Dijkstra slaagde er niet in om in zijn eigen omgeving iemand te vinden die zijn bakkerij over kon nemen. Daarom vindt hij het fantastisch dat ‘een jong stel’ deze uitdaging aangaat. “Vorig jaar kwamen we Gerrit Dijkstra tegen en zijn we in gesprek geraakt”, vertelt Romke. “Wij merkten dat we dezelfde visie delen over de bedrijfsvoering en toekomst van dergelijke bedrijven.” Het betekent veel voor Dijkstra dat niet alleen Romke en Jantina zijn bedrijf overnemen, maar ook dat alle medewerkers kunnen blijven.

Stevige vuist

“Door de aanvulling op ons huidige bedrijf kunnen we nu een stevigere vuist maken naar de consument. Wij zijn nu in staat zijn om een heel groot gedeelte van Friesland te kunnen verwennen met heerlijke bakkersproducten. Wij zullen dit met een professionele uniforme uitstraling kunnen doen op alle manieren van uiting! Ook op dit gebied is er veel synergie te verkrijgen.” Bovendien is de Sneekse banketbakkerij al vele jaren lid van het banketbakkersgilde ‘Heerlijk & Heerlijk’. Door de overname sluit ook Banketbakkerij Schaafsma zich aan bij dit gilde van de betere banketbakkers.

Romke en Jantina geven aan dat er voor de klanten niets zal veranderen. De huidige vakmensen van De Korenbloem zullen de klanten en relaties op dezelfde manier blijven bedienen. “De klanten in Franeker zullen snel kunnen gaan genieten van de in Friesland befaamde hazelnootschuimtaart van Banketbakkerij de Korenbloem en in Sneek zullen ze kunnen gaan smullen van het ‘lekkerste’ suikerbrood van Friesland. De productie blijft op beide locaties, want wij vinden het contact en de snelle service met de klant van groot belang en er staan twee goed uitgeruste werkplaatsen hiervoor tot onze beschikking. We zien ernaar uit om alle klanten vanaf 1 juli 2018 in Franeker of Sneek te mogen verwelkomen.”

Lees ook
Vernieuwingen bij Bedrijfsopvolging Bakkerij

Vernieuwingen bij Bedrijfsopvolging Bakkerij

Bedrijfsopvolging Bakkerij heeft in het eerste kwartaal van 2021 een aantal vernieuwingen doorgevoerd. Er is een nieuw logo en de website ikwileenbakkerij.nl met als belangrijkste onderdeel de interessetest is vernieuwd. Het doel van de organisatie is om meer geïnteresseerden in beeld krijgen die op korte of lange termijn een bakkerij gaan overnemen.

Bedrijfsopvolging & fiscus

Bedrijfsopvolging & fiscus

In de bakkerijsector blijft bedrijfsopvolging een actueel thema, waarover veel bakkers vroeg of laat moeten nadenken. Vaak is opvolging in de familie of door een werknemer een goede optie, waarbij vaak niet de hoofdprijs wordt gevraagd. Om te voorkomen dat de fiscus stelt dat er sprake is van schenking, wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling...

We moeten er chocola van zien te maken...

We moeten er chocola van zien te maken...

‘Dat vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood: ik heb geen idee wat ik nu precies moet doen en waar ik zal beginnen.’ Pauline Houtsma, kennisspecialist Hygiëne en wetgeving bij NBC, geeft antwoord.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...