Foto: Ambachtelijk IJscentrum

De eerste dag van IJs-Vak stond in het teken van de SVH Meesterijsbereiders. De dag begon met een ijsontbijt voor de bezoekers op het wedstrijdplein en daarna gingen de meesters de strijd met elkaar aan. Hans Kennis won het beste meesterlijke ijsje, Alfons Graumans en zijn pupil Myrne Meulendijks wonnen de mysterybox challenge en tot slot mocht Jacques Vos de IJsTOPper in ontvangst nemen. 

Na het Grootste IJsontbijt van Nederland, waarbij de SVH Meesterijsbereiders 200 bezoekers trakteerden op een ontbij met onder andere een ei van yoghurt-ijs met mangocoulis, gingen de wedstrijden op het wedstrijdplein van start. Allereerst was er het Beste meesterlijke ijsje. Elke Meesterijsbereider bracht zijn of haar eigen vernieuwende smaak voor 2020 mee naar de beursvloer. Het publiek kreeg de taak om te beoordelen welke ijssmaak hen het meest beviel.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hans Kennis_IJsVak 2020

Foto: Ambachtelijk IJscentrum

Meesterijsbereider Hans Kennis won deze wedstrijd. Hij maakte het ijsje ‘Yoghurt, maar dan anders’, een combinatie van yoghurt, gember, kaneel en limoen. Het ijs is nu nog alleen verkrijgbaar in de ijssalon van de SVH Meesterijsbereider, maar binnenkort deelt Kennis het recept met alle ijsbereiders van Nederland.

Mystery Box Challenge

Mysterybox challenge

Foto: Ambachtelijk IJscentrum

Na het ijsontbijt ging de Mystery Box Challenge van start. Zes duo’s, bestaande uit een meester en een student (een cursist afkomstig van het IJscentrum), gingen zij twee tegen twee de strijd aan op het grote podium. Zij moesten met de ingrediënten uit een mysterybox binnen een uur een ‘meesterwaardig’ ijsje en een ijstaart maken. IJscentrum-manager Jacques Vos, SVH Meesterijbereider Bob Frie en Meester Patissier Hidde de Brabander beoordeelden hun manier van samenwerken, hun creativiteit en uiteraard de smaak van het ijsje.

SVH Meesterijsbereider Alfons Graumans en zijn pupil Myrne Meulendijks wonnen deze wedstrijd. Myrne werkt in de ijssalon van haar ouders, ’t IJshofje in Meijel. Zij was de afgelopen tijd een van de beste cursisten van het IJscentrum. Daarom mocht zij samen met Alfons haar kunsten tonen. Alfons Graumans, eigenaar van Alfons IJscreaties in Rijsbergen, toonde volgens de jury de meeste technieken. In slechts een uur wist hij een taart strak af te werken en hierin te spelen met de kleuren die er beschikbaar waren: het oranje van abrikozenijs en het groene van pistache-ijs. Het ijsje dat Alfons en Myrne draaiden, was een pistache-ijs met daarin banen abrikozenijs. Daarover een variëgato van amandelkrokant en deze handelingen herhalen tot de bak afgestreken kan worden. Alleen de laatste laag werd naar de zijkant afgestreken, om zo de strepen in het ijs mooi zichtbaar te krijgen. De bak werd afgedecoreerd met amandelkrokant, pistachenoten en gedroogde abrikozen.

De duo’s lieten tijdens deze strijd absoluut hun passie voor het vak laten zien, vertelt presentator en voorzitter van de IJs-vakwedstrijden Theo Clevers na de Challenge. “Ik hoop van harte dat we met deze eerste Mystery Box de toon hebben gezet. En dit volgend jaar gewoon nog een keer gaan doen.”

IJsTOPper voor Jacques Vos

IjsTOPper Jacques Vos 2020

Foto: Ambachtelijk IJscentrum

Tot slot haalde voorzitter Clevers de hele club SVH Meesterijsbereiders en de jury nog even naar het podium. Tijd om de IJsTOPper uit te reiken. Een award die vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders (voorheen IJsTOP) wordt uitgereikt aan een persoon die veel heeft betekend voor de ambachtelijke ijssector.

Dit jaar ging het bronzen beeldje van een ijsbereider achter de bokvriezer naar Jacques Vos. Jacques stond ruim 20 jaar geleden aan de wieg van het IJscentrum en heeft zich altijd volop ingezet voor het ijsvak. Nu hij eind dit jaar met pensioen gaat, is het volgens het Gilde nú het moment om hun mentor te danken voor het delen van zijn passie, kennis en wijsheid. Vos, en ook zijn vrouw Irmy die verrast werd met een bos bloemen, waren zichtbaar onder de indruk.

IJsVak-Wedstrijden

De wedstrijden van de meesters waren nog maar het begin van de IJsVak-Wedstrijden. Op 2 maart gaan de 24 finalisten van De Gouden IJsspatel live hun kersensorbetijs draaien. Aan het eind van de dag weten wie de Gouden IJsspatel wint. En op dinsdag 3 maart gaan 18 ijsbereiders in De Gouden IJscreatie proberen om de titel binnen te slepen door de beste, meest unieke en smakelijke ijscoupe te maken.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?