Eerste bonen pop-up store opent deuren

8 juli 2016

AMSTERDAM - De eerste bonen pop-up store is geopend. In de mini pop-up store zijn onder andere bonenburgers en diverse bonenspreads te proeven. In het Internationale Jaar van de Boon, uitgeroepen door de Verenigde Naties, zet Albert Heijn bonen in de schijnwerpers met een eigen pop-up store op het Gelderlandplein in Amsterdam. Hier kan iedereen van tot en met 10 juli ontdekken wat je allemaal met bonen kunt maken en hoe lekker ze zijn.

In de ban van de boon

Dat 2016 het jaar van de boon is, is niet onopgemerkt gebleven: Nederland is in de ban van de boon. De peulvrucht kon de afgelopen maanden rekenen op een flinke groei. Zo kende de markt van peulvruchten het eerste half jaar van 2016 een groei van 15%. Vooral de ‘nieuwere’ boonsoorten zoals zwarte bonen, kidneybonen en kikkererwten groeien hard, volgens Albert Heijn.

Rijke voedingsbron

Bonen zijn een rijke voedingsbron: ze zitten boordevol eiwitten, vitaminen en aminozuren en zijn caloriearm. Ze zijn goed voor de gezondheid omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Daarom adviseert het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf om wekelijks peulvruchten te eten. Bonen hebben daarnaast een lage milieubelasting en ze verrijken de bodem door de teelt.

Stapel op bonen

In Nederland wordt relatief gezien mondjesmaat bonen gegeten - zeker in vergelijking met andere landen. “Dat komt onder andere omdat we het best lastig vinden bonen lekker klaar te maken”, zegt Stefan van Kastanja, category manager peulvruchten bij Albert Heijn. “Daarom zetten we de bonen dit jaar extra in de schijnwerpers.”

Altijd op de hoogte blijven?