De energierekening is de afgelopen jaren fors hoger geworden. Dat geldt niet alleen voor reguliere huishoudens, maar ook voor bakkers die als zakelijke klant stroom en gas afnemen bij een energiebedrijf. Afhankelijk van de grootte van de bakkerij is er sprake van prijsstijgingen die variëren van enkele tientjes tot vele honderden euro’s. Debet hieraan zijn onder meer de stijgingen van de energietarieven op de groothandelsmarkt. En dit soort prijstoenames staan weer in verband met de hogere prijzen die voor olie, gas en kolen gerekend worden. En dan is er in dit totaalplaatje nog niet eens gesproken over de almaar stijgende energiebelastingen, netbeheerkosten en leveringskosten.
Doorberekenen van hogere kosten
Om te voorkomen dat er van de toch al vrij beperkte winstmarges bij bakkers steeds meer wordt afgesnoept, lijkt het een logische vervolgstap om dit soort hogere kosten in de verkoopprijs van de eindproducten door te rekenen. Het gevolg daarvan kunnen ontevreden klanten zijn die beginnen te morren dat het aangeboden brood- en banketassortiment ‘onbetaalbaar’ wordt en daarom minder vaak de bakkerswinkel zullen bezoeken. In de praktijk blijkt echter dat er op tal van vlakken in een bakkerij fors energie bespaard kan worden, zodat noodzakelijke prijsverhogingen achterwege kunnen blijven en de consument nog steeds getrakteerd kan worden op concurrerende prijzen zonder dat dit margeverlies tot gevolg hoeft te hebben.
Besparen met de persluchtinstallatie
In praktisch elke bakkerij wordt gebruikgemaakt van perslucht. Per bar aan lagere luchtdruk kan echter een energiebesparing van zo’n 7 procent worden gerealiseerd. Daarnaast blijken kleine gaatjes in persluchtinstallaties grote gevolgen te hebben voor de energierekening. Een gaatje met een diameter van slechts 1 millimeter zorgt er op jaarbasis al voor dat er 3.000 kilowatt aan energie wordt verspild.
Besparen met de verlichting
Ook op het vlak van verlichting kan er veel terrein gewonnen worden. In veel bakkerijen brandt het licht overal continu. Ook als er niemand in een bepaalde ruimte aanwezig is. Door bewegingsmelders en daglichtsensoren te plaatsen schakelen de lampen in een ruimte vanzelf uit als deze enige tijd onbenut blijft of wanneer er voldoende daglicht door de ramen naar binnen komt. Daarnaast is de kans sowieso groot dat de bakkerij gewoonweg over te veel verlichting beschikt. Experimenteer hiermee door tl-buizen deels te verwijderen om te ontdekken of de werknemers in de bakkerij dan nog steeds goed hun werk kunnen blijven doen. Aanvullende energiebesparing kan ook gerealiseerd worden door de tl-buizen die nog wel voor een goede verlichting noodzakelijk zijn te vervangen door eco-varianten of – nog beter – door zeer energiezuinige ledverlichting.
Opstelling van apparatuur
Verlies ook van belang van de opstelling van de verschillende bedrijfsonderdelen in de bakkerij niet uit het oog. Wellicht kan ook daar op het vlak van energiebesparing nog terrein gewonnen worden. Staan verwarmingsradiatoren bijvoorbeeld (deels) achter machines verborgen, zodat ze niet ten volle de beschikbare warmte uit kunnen stralen? En hoe is het gesteld met de ovens in combinatie met de koelinstallatie? Wanneer deze twee te dicht bij elkaar staan zal de koeling veel harder moeten werken om op de gewenste lage temperatuur te kunnen blijven en dus wordt er onnodig veel energie verbruikt.
Kosten besparen dankzij een online energievergelijker
Tenslotte is het ook absoluut de moeite waard om een online energievergelijker te benutten, zodat gecheckt kan worden of er wellicht energieleveranciers beschikbaar zijn die lagere tarieven voor stroom en gas rekenen dan wat er nu betaald wordt. In een doorsnee bakkerij worden per slot van rekening jaarlijks vele duizenden kilowatts stroom en eveneens duizenden kubieke meters gas verbruikt, zodat een tariefsverlaging van slechts één of een paar cent er in het totaalplaatje voor kan zorgen dat er behoorlijk wat geld in de knip kan blijven als er een leveringscontract bij een ander energiebedrijf wordt afgesloten.