Een kijkje achter de schermen van de Grand Prix Gelatissimo

2 december 2021 Lauren Scheurwater
Foto: Messe Stuttgart

Van 5 tot en met 9 februari 2022 vindt in Stuttgart de vierde editie van de Grand Prix Gelatissimo plaats. Gelatissimo is een vakbeurs voor ijs ten noorden van de Alpen. Marco Levati, de initiator van de ijscompetitie die tijdens de beurs plaats zal vinden, geeft met een kijkje achter de schermen. Hoe is de wedstrijd tot stand gekomen, wie zit er in de vakjury en wat is er nodig om de competitie te winnen.

De Grand Prix Gelatissimo begon in 2014. Toen organiseerde Levati voor het eerst een wedstrijd tijdens de ijsbeurs waar de beste ijsmakers van Europa hun vaardigheden demonstreerden. Na dit eerste succes ontwikkelde Levati samen met Messe Stuttgart de Grand Prix Gelatissimo verder en sindsdien komen honderden ijs-professionals uit heel Europa en de Verenigde staten op dit evenement af.

Van concurrentie kan je leren

Tijdens de Grand Prix Gelatissimo nemen ijsbereiders volgens Levati het niet alleen tegen elkaar op, ze leren ook veel van elkaar. Dat is dan ook de reden dat veel ijsbereiders zich aanmelden voor de wedstrijd. ”De concurrentie helpt de kwaliteit van je ijs nog meer te verbeteren.” Daarnaast is het evenement voor iedereen toegankelijk. Zowel ervaren als minder ervaren ijsbereiders maken kans op de trofee, de Coppa Gelatissimo. Levati vindt het sowieso belangrijker dat ijsbereiders ervaringen met elkaar uitwisselen en leren van elkaar, dan dat ze de wedstrijd winnen.

Grand Prix Gelatissimo 2022

De volgende Grand Prix Gelatissimo vindt plaats van 5 tot en met 9 januari 2022. De ijsbereiders nemen het dit jaar tegen elkaar op door pistache-, yoghurt- of aardbeienijs te bereiden. De kandidaten moeten voor het eerste deel van de wedstrijd drie liter ijs maken van de smaak waarvoor ze zich hebben opgegeven. Op locatie moeten de kandidaten het ijs alleen nog draaien. Tijdens het inleveren plakt de jury er een numerieke code op zodat de beoordeling door de jury anoniem gebeurt. Vervolgens kiest de jury de beste vijf ijssmaken en deze worden live gejureerd voor het publiek. Elk jurylid kan hier tussen de zes en tien punten toekennen. Deze punten worden opgeteld en de drie winnaars bereiden op de vierde beursdag de lekkerste kokossorbet. Wie daar dan de meeste punten haalt wint de Coppa Gelatissimo-trofee van 2022. De vakjury beoordeelt het ijs op smaak, uiterlijk en consistentie.

Prijzen

Op de laatste dag vindt er nog een extra competitie plaats. Hier strijden de vijftien finalisten, de vijf beste deelnemers per smaak, tegen de vijftien beste ijsbereiders van de eerdere edities van de Grand Prix, namelijk die van 2016, 2018 en 2020. Deze zestig deelnemers gaan voor live-publiek ijs bereiden en maken kans op een Fiat 500 ter waarde van 15.000 euro. “Naast de prijzen en het leren tijdens het evenement komt het echte succes pas na de wedstrijd. De deelnemers krijgen veel aandacht van de vakpers en op sociale media. Dat hebben eerdere winnaars ervaren”, besluit Levati.

www.grandprixgelatissimo.eu

 

Altijd op de hoogte blijven?