Een hal vol inspiratie op de Beko Najaarsdagen

8 september 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Op 5 en 6 september vonden de Beko Najaarsdagen plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Beko-bedrijven en partners presenteerden hun producten en innovaties en stonden ondanks de zorgen binnen de bakkerijbranche klaar om met bakkers in gesprek te gaan.

De afgelopen dagen was er veel aandacht voor de prijsstijgingen van energie en grondstoffen. Ook tijdens de Najaarsdagen was dit een terugkerend onderwerp van gesprek. Desondanks kwamen er veel bakkers naar de beurs om inspiratie op te doen en kennis uit te wisselen voor het komende najaar, onder het thema "Het moderne ambacht".  

“Het moderne ambacht staat voor het ambacht van nu, met al zijn kansen en problematieken”, vertelt Marquerithe Verheul, coöperatie directeur en hoofdbestuurslid bij Beko Coöperatie, in de livestream die maandag 5 september te zien was. “Dat zie je terug bij een aantal stands, waaronder een robot bij Beko Techniek, een concept met VoorDeeg bij Voortissimo om een signatuur te geven aan je brood, Pastry Street, om op een snelle en eenvoudige manier lekker een luxe banket te maken, een bakkerscafé waar horecaconcepten bij elkaar komen en Verspack, een concept voor gasverpakken.”

Vegan petit fours Beko Najaarsdagen 2022

 

Trends

Duurzamer en efficiënter te werk gaan is een blijvende trend, die ook op de Beko Najaarsdagen zichtbaar was. Zo werden er door verschillende standhouders veganistische alternatieven voor producten gepresenteerd. Ook was er een breed scala aan halffabricaten. “Deze kunnen bijvoorbeeld ingezet worden als oplossing voor het personeelstekort, vanwege de tijdsbesparing die het oplevert”, zegt Kiki Suijkerbuik bij de stand van Vipam. Ze vertelt dat het mogelijk is om met een halffabricaat toch een heel eigen product te maken. Ter inspiratie presenteerde Vipam een kleurrijke verzameling chocoladeletters, om te laten zien hoe je hier als bakker invulling aan kan geven. 

Vipam letters Beko Najaarsdagen 2022

Robot als oplossing

Op de stand van Beko Techniek werd een robot gepresenteerd, die de bakker kan inzetten om minder handen nodig te hebben in de bakkerij. Richard Guldemundt, commercieel manager bij Beko Techniek, vertelt tijdens de livestream: “De robot kan ingezet worden voor platen handling, bij het uitvoeren van klusjes zoals het poetsen van platen. De robot heeft slimme sensoren waarmee hij als het ware kan voelen, ruiken en proeven. We willen daarmee een gat in de markt vullen om het voor de bakker gemakkelijker te maken, zodat hij zelf tijd heeft om met de dingen bezig te gaan waar hij goed in is.”

Uiteenlopende smaken

Op de stand van CSM ingredients was het mogelijk om Marguerite Croquant te proeven, een amandel-pralinépasta die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden binnen de patisserie. Bijvoorbeeld als vulling voor pralines, om laagjes op te bouwen in een taart of ter decoratie. CSM Ingredients biedt Marguerite Croquant aan in veel verschillende smaken, zoals rood fruit, speculoos en karamel-zeezout.

Marguerite Croquant Beko Najaarsdagen 2022

Met de Franse slag

Twee Franse merken presenteerden hun producten voor het eerst op de Beko Najaarsdagen. Ze zijn al wel langer te koop via Beko, maar lieten nog niet eerder zelf aan bezoekers zien wat ze te bieden hebben. Producent Flechard liet de Nederlandse bakkers kennismaken met hun Franse boter. Ze zijn vooral trots op de plakken die makkelijk in croissantdeeg verwerkt kunnen worden. “Natuurlijk hebben jullie in Nederland als echt zuivelland ook hele goede boter, maar in Frankrijk zijn we in de markt van de croisssants de grootste speler dus willen we het nu ook wat meer hier promoten”, aldus de vertegenwoordiger van Flechard.

Brood Beko Najaarsdagen 2022

Faustine Tchakamian liet namens Minoterie Suire zien welke artisanale broden goed te maken zijn met hun – biologische – meel en bloem. “Onze producten bevatten vrijwel geen toevoegingen en daardoor werkt het soms net wat anders. Maar de Nederlandse bakker kan er over het algemeen heel goed mee uit de voeten”, vertelt Faustine. En voor de bakker die daar nog tegenop ziet: bij het Bakery Institute in Zaandam wordt gewerkt met de producten van Suire. “Bovendien is het ook mogelijk dat één van onze bakkers komt helpen met productontwikkeling en proefbakken”, aldus Faustine.

Altijd op de hoogte blijven?