Echte Bakkers Herman Schepers en Nijkamp winnen DesemAwards 2021

Desem Awards 2021_Echte Bakkers gilde

Echte Bakkers Herman Schepers en Nijkamp zijn de winnaars van de DesemAwards 2021. Herman Schepers, De Echte Bakker uit Sleen kreeg de DesemAward voor zijn gevulde brood. En Nijkamp, De Echte Bakker uit Holten won de categorie ongevuld desembrood.

In Wageningen keurden Marco van Scheijndel (technisch adviseur van Puratos) en Thijs Koolen (veelvoudig winnaar van de Gouden Schieter) de vijftig ingezonden desembroden. Zij maakten aan het eind van de middag in een ZOOM-meeting alle winnaars bekend.

Categorie gevuld brood

De eerste prijs in de categorie gevuld brood was voor Herman Schepers, De Echte Bakker uit Sleen. "Roy heeft de eerste prijs gewonnen bij de Desem Award met zijn gevulde desem brood, hierin zit spek, lente-ui en oude kaas!", meldt de bakker op de Facebookpagina.

De winnaar van vorig jaar, Twijnstra uit Oudemirdum, veroverde dit keer de tweede plaats. René Vermeij uit Kampen behaalde evenals vorig jaar de derde plaats.

Categorie ongevuld desembrood

Nijkamp, De Echte Bakker uit Holten won de categorie ongevuld desembrood. "Winnaar beste desembrood van Nederland", schrijft de trotse bakker op Facebook. "Het was een spannende week, maar we zijn eerste geworden in de categorie 'ongevuld' van de desembrodencompetitie

De tweede prijs ging naar John Treur uit Oudewater. Het was de eerste keer dat deze bakker in de prijzen valt. Joost Snijders uit Stramproy belandde op de derde plaats en evenaarde daarmee zijn prestatie uit 2019.

Nieuwe warenwet

De DesemAwards worden georganiseerd in samenwerking met GildePartner en desemspecialist Puratos. Ook dit jaar was er aandacht voor het nieuwe Warenwetbesluit Brood en Meel. Van Scheijndel: “We zijn nu op de helft van de overgangsperiode en in ieder geval voldoen alle prijswinnaars aan de nieuwe eisen voor desembrood.” In zijn toelichting op de resultaten benoemde Marco ook dat 90 procentvan de inzendingen een overnight-proces heeft gehad, wat de smaak en aroma echt ten goede komt.

 

Lees ook
Binnenkort opent Bakkerij van Namen de deuren

Binnenkort opent Bakkerij van Namen de deuren

Bakker Patrick van Namen opent op donderdag 9 september zijn bakkerij in Zaltbommel. Patrick: "Ik wil mensen het echte ambacht laten proeven dat je bij veel bakkerijen juist ziet verdwijnen. Geen poeders en broodverbetermiddelen. Bij Van Namen proef je kwaliteit en kies je voor echte smaakbeleving."

Sean en Suri Fonseca openen eigen bakkerij

Sean en Suri Fonseca openen eigen bakkerij

Vorig jaar spraken we met Sean en Suri Fonseca. Beide werkten als operatieassistent, maar besloten om het roer om te gooien en volgden een opleiding bij Bakery Institute. Nu hebben ze een eigen bakkerij in Breda: FoGo Bakehouse.

Bakkerij Kruiper opent vernieuwde winkel

Bakkerij Kruiper opent vernieuwde winkel

Bakkerij Kruiper opende 15 juni de vernieuwde winkel aan Hoofdstraat Oost 38 in Wolvega. Het was de tweede keer in drie jaar tijd dat de bakker moest verbouwen. Maar na een brand in het appartement boven de bakkerij besloot eigenaar Eduard Kruiper "van de nood een deugd te maken".