Echte Bakker Gommans bakt beste kerststol

Beste kerststol_2018

Voor de vierde keer bakte Bas Gommans van Gommans, de Echte Bakker de Beste Kerststol. In 2012, 2013 en 2014 kwam hij ook al als beste uit de bus. De bakker schreeuwde het uit toen hij de uitslag hoorde. "Een mooie stol was het of niet?!" riep hij trots naar de jury, die dit alleen maar kon beamen. Met de winst sluit Gommans het jaar even succesvol af als hij het begon. In januari 2018 won hij de titel Beste Echte Bakker.

De tweede plaats was voor Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen. Het is de eerste keer dat deze bakker in de top drie staat. Roy Schepers, de zoon van Herman en Wemmie: "Mooi dat we tweede zijn. Nu ik ook in het bedrijf zit, hebben we wat meer tijd om te focussen op de details." Hagedoren, met zes winkels in de omgeving van Hoensbroek, kreeg het brons. Bakker Peter Hagedoren vond zijn derde plek "hartstikke mooi", maar had gehoopt op het goud.  Maar toen hij hoorde dat afdelingsgenoot Gommans het goud had gewonnen, deed dat hem goed want in de afdeling Limburg is veel samen geoefend om tot de beste stol te komen.

Beste kerststol

103 Echte Bakkers zonden 188 kerststollen in die werden gekeurd door de vakjury. Deze vakjury bestond uit Nico Bloem, Baktechnisch adviseur van meelleverancier Dossche Mills/Meneba, Bouke Boonstra, proefbakker en werkzaam bij Koopmans Meel, en de keurmeester van het NBC. Zij beoordeelden elke inzending op 9 vaktechnische onderdelen. De beste 16 stollen uit deze voorrondes zijn voor de finaleronde anoniem gekocht door een consument.

De jury sprak van een spannende strijd in de top van het klassement. "De stol van Gommans is de terechte winnaar", zei Nico Bloem. “Hij is absoluut onderscheidend in smaak en eeteigenschappen en ook het model is prachtig.” De jury merkte op dat de bakkers zich steeds meer bewust zijn van een goede korstkleur. Bouke Boonstra: "De betere stollen kenmerken zich door een goede balans tussen de smaken van de grondstoffen en de smaken die ontstaan door het bakken. We zien steeds meer dat bakkers durven te bakken."

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar een 5-sterren kerststol in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers:

 • Bram te Wehl
 • Goeijers te Breda
 • Hugen te Arnhem
 • Jenny van der Putten te Mierlo
 • Lynn Claessen te Susteren
 • Marcel Roubroeks te Sittard
 • Michel te Houten
 • Theo Pastoor te Tilburg
 • Thijs Koolen te Ell
 • Van Kempen te Alphen a/d Rijn
 • Van Walderveen te Geldermalsen
 • Vedder te Deurne en Wil Gerrits te Wilp

 

Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 32

Bakkers in de media - week 32

Bakken voor de buurt, de oudste bakkerij van Nederland en niet meer 's nachts bakken. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media.

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt de bakkersformule het op tegen Keurslager, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.