Echte Bakker Arjan van der Eijk wint roomboter amandelstavencompetitie

5 november 2020
Keuring van de roomboter amdelstaven in 2019 (foto: Echte Bakkersgilde)

Arjan van der Eijk, De Echte Bakker is de winnaar van de roomboter amandelstavencompetitie 2020 van het Echte Bakkersgilde. "De winnaar steekt er dit jaar met kop en schouder boven uit,” aldus keurmeester Mark van Wijk. De roomboter amandelstaaf scoorde een 8.25

De tweede plaats was voor de winnaar van 2019, bakker Gommans uit Sevenum. Hij kreeg een 8,08 voor zijn roomboter amandelstaaf. Met een 8,00 haalde Vroonland uit Yerseke de derde plaats. Het is de tweede keer dat deze bakker, die vaak de finaleronde van de productcompetities van het Gilde bereikt, een podiumplek haalt.

Productkwaliteit

Bianca van der Eijk nam het goede nieuws in ontvangst en is superblij. "Arjan is er zo druk mee geweest. Hij heeft er alles voor aan de kant gezet de laatste weken." Arjan zelf reageert nuchter maar toch ook erg blij: “Productkwaliteit is een belangrijke waarde in onze bakkerij. Daarmee willen we het verschil maken. We zijn al eens derde geworden in deze competitie maar dat is al weer een tijdje geleden. Ik wilde er echt weer een keer bij zijn dus we gingen ervoor. Dat we nu eerste zijn geworden is fantastisch.”

Voorronde

In de voorronde van de competitie konden alle Echte Bakkers gedurende twee weken hun roomboter amandelstaaf aanbieden voor de beoordeling. In totaal keurden Mark van Wijk, Keurmeester bij GildePartner Van der Pol en Ron Bloem, Senior Productontwikkelaar bij GildePartner Royal Steensma 105 staven. In de finaleronde werd Mike Onasse van het Boulangerieteam toegevoegd aan de vakjury. Een mysteryshopper kocht 4 november anoniem en onaangekondigd een roomboter amandelstaaf bij de negen finalisten.

Hoog niveau

Het niveau in de finale lag volgens jurylid Ron Bloem erg hoog. “Het zijn de finesses die het verschil maken in deze finale. Ik hoop dat de bakkers met de tips die we in de voorronde gegeven hebben de verbeteringen kunnen doorvoeren,” aldus Ron. 

Mark van Wijk was erg te spreken over de kwaliteit van de winnende roomboter amandelstaaf. “De staaf ziet er prachtig uit. De buitenkant glanst en heeft een mooie craquelé; de kleine scheurtjes in het korstdeeg die een mooie tekening aan het product geven. De amandelstaaf heeft een heerlijke baksmaak en is een genot om te eten.” 

Topproduct

Naast de podiumplaatsen voor Arjan van der Eijk, Gommans en Vroonland waren er nog zes andere bakkers die volgens het gilde een topproduct verkopen. Dit zijn: Gertjan in Schoonhoven, John Treur in Oudewater, Michel in Houten, Thomassen in Beneden Leeuwen, Toet in Apeldoorn en Van Walderveen in Geldermalsen.

Altijd op de hoogte blijven?