Met welk initiatief kan ik de bakkersbranche een stukje duurzamer maken? Dit dacht Marie-José de Zeeuw na het bijwonen van een vergadering over afval. Uiteindelijk rolde hier de organisatie ‘Minder verpakkingen BROOD-NODIG’ uit.

Minder verpakkingen BROOD-NODIG

De organisatie ‘Minder verpakkingen BROOD-NODIG’ wil consumenten verleiden om hun brood in een katoenen broodzak te halen in de plaats van in een plastic verpakking. Nadat ze een Facebook bericht plaatste over de katoenen broodzakken, kreeg De Zeeuw zo veel reacties, dat ze besloot om verder te gaan met haar actie. Ze benaderde verschillende winkeliers om te vragen of zij ook mee wilden doen.

Bakkerij van der Grijn

Veel winkeliers waren enthousiast. Zo ook Bakkerij Van Der Grijn. “Wij hadden al klanten die vroegen naar een katoenen of papieren broodzak in plaats van plastic zakken.” aldus Arto van der Grijn. “De korst van het brood blijft knapperiger in de katoenen zak, maar droogt wel sneller uit.” Daarom zegt Van Der Grijn ook: “Als mensen hun brood langer bewaren kunnen ze dat beter in een papieren zak doen.”

De zakken zelf

De zakken worden gemaakt in India, van biologisch geteeld katoen. Vanwege de lange afstand van India naar Nederland is het transport niet duurzaam. De Zeeuw heeft daarom gekeken naar zakken die dichterbij worden geproduceerd, en van andere materialen. Ze zegt wel: “Deze zijn echter veel duurder. Dat maakt ze voor deze actie ongeschikt. We willen het zo laagdrempelig mogelijk maken.” Een alternatief dat wel aansluit op de actie is het hergebruiken van lappen stof of gebruikte kleding voor de zakken. “Het levert geen enorme aantallen op, maar elke broodzak is er één.”

Meer weten? Lees dan het hele artikel in de verpakkingsspecial. Deze verschijnt één keer per jaar bij Bakkers in bedrijf. Nog geen abonnee? Vraag hier twee gratis nummers aan.

Altijd op de hoogte blijven?