Duurzaamheid staat centraal op Bakkersvak & IJs-Vak

5 maart 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

De tiende editie van Bakkersvak & IJs-Vak is gestart. Tot en met 7 maart kunnen bakkers, patissiers, chocolatiers en ijsbereiders in de Evenementenhal Gorinchem terecht voor de laatste trends en innovaties op hun vakgebied. Duurzaamheid is deze editie een belangrijk thema, meldt beursorganisator Easyfairs.

Het milieubewustzijn bij Easyfairs neemt toe en dus ook bij Bakkersvak & IJs-Vak. Met deze tiende editie wil de beursorganisator meer vertrouwen creëren voor toekomstige generaties, met meetbaar succes en resultaten die groei stimuleren. Een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat, ‘net zero’ de norm is en transparantie een gegeven. Dit betekent zinvolle kansen en veranderingen voor exposanten, bezoekers, partners, medewerkers én de wereld.

Lokaal en veganistisch

Als het gaat om het implementeren van ESG-onderdelen (Environmental, Social, and Governance), introduceert Bakkersvak & IJs-Vak het nieuwe Veganplein met onder andere Bakels, Callebaut en Bridor. ‘Groen ondernemen’ is hier hét thema. Consumenten kiezen steeds vaker voor lokale producten, bij voorkeur biologisch of seizoensgebonden. Dit scheelt een hoop vervoer en daarmee ook een heleboel CO2. Daarnaast laat het Veganplein veganistische opties zien in de bakkerijwereld. Hoe maak je als ondernemer duurzame keuzes wanneer het gaat om ingrediënten? En hoe word je een ‘veganfriendly’ bakkerij?

Kennistheater

Ook in het Kennistheater is er aandacht voor een duurzamere wereld. Hier geeft onder andere bakker Jan-Aart Schuld van Bakkerij Schuld een lezing over een energie-neutrale bakkerij. Hij heeft een ruime hoeveelheid zonnepanelen op zijn dak liggen en is bezig met de opslag van alle groene energie (verkregen vanuit windmolens). De overschakeling naar propaangas voor hetgeen dat nog nodig is, verlicht de kosten. Jan Aart verwacht dit jaar een volledig energie neutrale bakkerij te hebben.

Michel Schröder, Vacuümkoeler bij Weber Vacuum Cooling en lid van het Boulangerieteam, speelt in op efficiënter brood bakken met bijvoorbeeld de WeBake ECO. Deze energie efficiënte vacuümkoeler is met name geschikt voor klein brood en ‘Viennois’ producten.

Duurzaamheid op de beursvloer

“Ondanks de lastige tijd waar we nu in zitten, blijft duurzaamheid een belangrijk onderwerp”, aldus Sharon Haans, Content Coördinator bij Bakkersvak & IJs-Vak. “Dat willen we niet uit het oog verliezen. Sterker nog, we laten nu zien dat we anders met onze omgeving om moeten gaan.” Als voorbeeld geeft Haans het cateringaanbod; dat is dit jaar uitgebreid met veganistische en vegan opties.

Waar mensen bij elkaar komen én proeven centraal staat ontstaat afval. Tijdens de driedaagse beurs zijn er voor bezoekers en exposanten volop inzamelmiddelen aanwezig, zodat dit afval niet op straat of de grond terecht komt. En daarnaast produceert de beursorganisator minder papieren prints, waardoor er minder afval ontstaat. Met EasyGo kunnen bezoekers eenvoudig interessante stand scannen met de bezoekersbadge en na afloop ontvangt de bezoeker alle informatie over de gescande stand (Smartbadge Technologie). Met de missie 'Visit the future' en het oog op de toekomst werkt Bakkersvak & IJs-Vak daarmee aan een duurzame beursbeleving.

Bakkersvak & IJs-Vak kiest enkel voor de noodzakelijke offline promotie. Ook in het materiaal voor bijvoorbeeld bewegwijzering zijn keuzes gemaakt voor duurzaam geproduceerde en recyclebare materialen. Dat geldt ook voor disposables en verpakkingsmateriaal van onder andere cateringproducten. Zo worden de mogelijkheden voor recycling vergroot.

“Het is niet zo dat we enkel vanaf 2023 bedachten dat we Bakkersvak & IJs-Vak duurzamer in gingen steken”, zegt Haans. “We voelen ons als beursorganisator verantwoordelijk voor klimaat en omgeving en dit dragen we graag uit naar alle partners, exposanten en bezoekers.”

De tiende editie van Bakkersvak en IJs-Vak vindt plaats op zondag 5, maandag 6 en dinsdag 7 maart 2023 in Evenementenhal Gorinchem. Registreer nu gratis uw bezoek  via deze link en gebruik code MP1415

Altijd op de hoogte blijven?