Duurzaamheid en transparantie bij Bakker van Vessem

bakker van vessem_foto oscar van der wijk

De eigenaar van Bakker van Vessem in Haarlem, Jos Huijbregts, gelooft heilig in transparantie op ieder gebied.

Daarom hanteert Huijbregts zijn systeem met volledige transparantie niet alleen in zijn winkels en horecagelegenheden, maar ook in zijn bedrijfsprocessen, productie en omgang met medewerkers. Ook probeert hij al jarenlang het onderwerp duurzaamheid op de kaart te zetten, maar dat blijkt moeilijker dan hij dacht: “Alles wat met duurzaamheid te maken heeft, is per definitie niet zo’n leuke boodschap. Mensen krijgen al snel het gevoel dat je weer het beste jongetje van de klas moet zijn. En we moéten al zoveel.”

Uniek

Toch gaat hij door met zijn missie. “Wij maken keuzes voor de toekomst, denken na over de langere termijn en volgende generaties. Bovendien willen we als bakkerij uniek zijn. Je moet zorgen dat je bijzonder bent. Daarom steken wij in op vakmanschap, de beste grondstoffen en een duurzaam proces.”

Prijzen

Bakker van Vessem heeft al een aantal prijzen gewonnen, zoals het Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2018. “Op die prijzen zat ik eerlijk gezegd helemaal niet te wachten. De gemeente Haarlem heeft ons aangemeld en natuurlijk is het een opsteker om daadwerkelijk te winnen. Maar het brengt ons niets qua klanten. Sterker nog, mensen denken dat duurzaamheid duur is”, zegt Huijbregts eerlijk. “Duurzaamheid is niet duur! Het is eigenlijk juist goedkoop, want uiteindelijk levert het altijd iets op.”

Verantwoordelijkheid

“Ik heb niet de illusie dat ik de wereld beter kan maken”, aldus Huijbregts. “Maar als ik op een dag van de wereld afdonder, wil ik zo min mogelijk belastend zijn geweest. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor volgende generaties.”

Meer weten? Lees dan het complete artikel over Bakker van Vessem in Bakkers in bedrijf 10-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis nummers aan. 

Lees ook
Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Brood met quinoa en zeewier bij Bakker van Vessem

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.

Vakmanschap, de beste grondstoffen en een duurzaam proces

Vakmanschap, de beste grondstoffen en een duurzaam proces

Het Genootschap voor de Bakkerij bestaat tachtig jaar en koos een mooi thema om dat te vieren: Grip op Grondstoffen. De eerste bijeenkomst van het jaar vond plaats bij Bakkerij van Vessem van Jos Huijbregts in Haarlem. Een uitgesproken keuze, want een bakker met een duidelijke mening: “Wij zijn in de afgelopen jaren door grondstoffenleveranciers...

Bakker Van Vessem geeft 111 bakcursussen weg

Bakker Van Vessem geeft 111 bakcursussen weg

De Haarlemse Bakker Van Vessem bestaat dit jaar 111 jaar. Daarom geeft de bakker tot eind december 111 bakcursussen bij het Bakery Institute weg aan amateur brood- of banketbakkers. De klanten van de bakker zijn erg enthousiast vertelt medewerkster Angela van Bakker Van Vessem. "Vooral mensen die gewonnen zijn heel blij". 111 jaar feest Om kans te maken...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...