Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels

Volkoren brood_pixabay

Driekwart van Nederland krijgt te weinig vezels binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder zo’n 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test

Vrouwen doen het beter dan mannen. Zij halen bovengemiddeld vaak de dagelijks aanbevolen 2 stuks fruit en de hoeveelheid groente. Wel ziet de stichting dat de belangstelling voor vezelrijke producten bij mannen toeneemt. “Twee jaar geleden gaf 60% van de mannen aan primair voor volkoren te kiezen, nu is dat 68%,” zegt een woordvoerder van de MLDS. Bij vrouwen is dat nu 77%. Van alle respondenten eet de helft iedere dag volkoren of vezelrijke producten. 

Bij de keuze voor vezelrijk voedsel speelt ook leeftijd een rol. De oudere doelgroep consumeert meer traditionele vezelrijke producten zoals aardappelen, linzen, bonen of gerst dan de jongere doelgroep. In Friesland, Gelderland en Drenthe blijken dergelijke producten het populairst te zijn. Friezen eten ook genoeg fruit.

De meest vezelarme provincie is de provincie Limburg. Daar staan volkorenbrood en 2 stuks fruit het minst vaak op het menu en krijgen de mensen het minste vocht binnen. Limburgers zijn wel weer koplopers in bewegen. 

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood 1 juli van kracht

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en Brood gaat vanaf vrijdag 1 juli van kracht. Daarmee kan de consument voortaan aan de naam van het brood direct zien om welk soort brood het gaat: wit, bruin of volkoren.

Bakkers in de media - week 24

Bakkers in de media - week 24

Frank Janssen over stijgende prijzen, een In Memoriam voor bakker Tijmen Hoogendoorn en Afslag Worstenbrood. Wat lazen we deze week over de bakkersbranche in andere media?

Bakery Sweets Center organiseert kennissessie: Vezels, waar zijn ze goed voor?

Bakery Sweets Center organiseert kennissessie: Vezels, waar zijn ze goed voor?

Bakery Sweets Center en kennispartner Keep Food Simple organiseren op donderdagmiddag 23 juni een kennissessie over vezels. Deze bouwstof vind je in veel plantaardige producten terug. Maar waar zijn ze eigenlijk goed voor? En wat kunnen foodproducenten hiermee? De ‘Bakery Sweets Session’ is gratis toegankelijk en vindt plaats aan Hogeschool Van Hall...