Driekwart van Nederlanders eet te weinig vezels

Volkoren brood_pixabay

Driekwart van Nederland krijgt te weinig vezels binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) onder zo’n 18.000 respondenten van de ‘Hoe gezond is jouw buik’-test

Vrouwen doen het beter dan mannen. Zij halen bovengemiddeld vaak de dagelijks aanbevolen 2 stuks fruit en de hoeveelheid groente. Wel ziet de stichting dat de belangstelling voor vezelrijke producten bij mannen toeneemt. “Twee jaar geleden gaf 60% van de mannen aan primair voor volkoren te kiezen, nu is dat 68%,” zegt een woordvoerder van de MLDS. Bij vrouwen is dat nu 77%. Van alle respondenten eet de helft iedere dag volkoren of vezelrijke producten. 

Bij de keuze voor vezelrijk voedsel speelt ook leeftijd een rol. De oudere doelgroep consumeert meer traditionele vezelrijke producten zoals aardappelen, linzen, bonen of gerst dan de jongere doelgroep. In Friesland, Gelderland en Drenthe blijken dergelijke producten het populairst te zijn. Friezen eten ook genoeg fruit.

De meest vezelarme provincie is de provincie Limburg. Daar staan volkorenbrood en 2 stuks fruit het minst vaak op het menu en krijgen de mensen het minste vocht binnen. Limburgers zijn wel weer koplopers in bewegen. 

Bron: Foodlog

Dossiers
Lees ook
‘Volkoren granen hebben positief effect op buikvet’

‘Volkoren granen hebben positief effect op buikvet’

Het eten van volkoren granen heeft een positief effect op de middelomtrek. Dit schrijft populair wetenschappelijk tijdschrift EOS. Het tijdschrift baseert zich hierbij op een langlopende studie onder 3.121 mannen en vrouwen. De proefpersonen werden gemiddeld achttien jaar gevolgd, waarbij de onderzoekers om de vier jaar gegevens verzamelden over wat...

Verspillingsvrije Week van start

Verspillingsvrije Week van start

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.

Skyrbroodje - Eiwitrijk, vetvrij en toch romig

Skyrbroodje - Eiwitrijk, vetvrij en toch romig

Skyr komt van oudsher uit IJsland. Een zuivelproduct, ooit bedoeld voor mensen die in zware omstandigheden leefden. Het heeft een romige smaak, is vetvrij en eiwitrijk. Ideaal voor sporters, mensen die herstellende zijn en voor iedereen die lekker én gezond wil eten.