Drie vragen over de vernieuwde kleineondernemersregeling

17 oktober 2019

De deadline voor deelname aan de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) komt steeds dichterbij. Ondernemers en organisaties met een omzet tot en met € 20.000 kunnen hier vanaf 1 januari 2020 gebruik van maken. Zij moeten dit vóór 20 november melden aan de Belastingdienst. Voor kleine ondernemers die nog twijfelen of de KOR financieel interessant voor hen is, beantwoordt de Belastingdienst drie belangrijke vragen.

Met de ingang van de vernieuwde KOR op 1 januari 2020, vervalt de huidige KOR die kleine ondernemers recht gaf op korting op de btw. Ondernemers en organisaties met een jaaromzet van € 20.000 of minder kunnen zelf bepalen of ze gebruik willen maken van de vernieuwde regeling. Ze moeten die keuze voorafgaand aan het btw-aangiftevak maken en maken deze voor een periode van minimaal drie jaar. Dat betekent vooruitkijken. De afgelopen maanden brachten verschillende kleine ondernemers hun financiële situatie in kaart en maakten op basis daarvan een keuze. Voor ondernemers die dat nog moeten doen, zet de Belastingdienst drie belangrijke vragen op een rij:

1. Wanneer kan ik gebruikmaken van de KOR?
De regeling is voor kleine ondernemers met een jaaromzet van maximaal € 20.000. Hieronder vallen zowel ondernemers met een eenmanszaak (zzp’ers) als rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en bv’s. Voor kleine ondernemers die een schatting willen maken van hun omzet, heeft de Belastingdienst een hulpmiddel ontwikkeld.

2. Wat levert deelname aan de KOR mij op?
Meedoen heeft voor- en nadelen. Deelname vermindert administratieve verplichtingen, want je hoeft geen btw-aangifte meer te doen. Maar je mag bijvoorbeeld ook geen btw meer aftrekken of terugvragen. Of de regeling interessant is, is voor iedere kleine ondernemer anders. Lees hier welke keuze ondernemers maakten en waarom.

3. Wat gebeurt er als mijn omzet wél boven de € 20.000 komt in één kalenderjaar?
Ondernemers die kiezen voor de KOR moeten hun omzet per kalenderjaar bijhouden in de administratie. Als de omzet in één kalenderjaar boven de € 20.000 komt, dien je dit direct aan te geven bij de Belastingdienst via het afmeldformulier en vervalt de vrijstelling voor de btw. De factuur waarmee je de omzetgrens van € 20.000 overschrijdt, is dan weer een gewone btw-factuur. Als je je eenmaal hebt afgemeld voor de KOR, kun je drie jaar lang niet meer deelnemen aan de regeling.

Altijd op de hoogte blijven?