Werken in Koeweit biedt patissier Daniël Jongsma oneindige mogelijkheden. Van bruiloften met 240 kilo bonbons tot het omgaan met Aziatische collega’s: het is één grote uitdaging. Precies wat hij graag wilde toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon.  

Hoe ben je in Koeweit terechtgekomen?
“Ik had altijd al de ambitie om in het buitenland te werken. En zo’n zes jaar geleden ging ik serieus op zoek. Ik had in Nederland veel ervaring opgedaan en het was tijd voor een volgende stap. Ik had sinds het wereldkampioenschap in Las Vegas al wat internationale contacten en heb ook via LinkedIn recruiters benaderd. Robin Hoedjes zat in Koeweit toen en ik heb hem en anderen liet weten dat ik interesse had in een baan in het buitenland. Nederland zat vijf jaar geleden echt in een economische crisis en de kunst op dat moment was om zo creatief mogelijk te zijn op het gebied van efficiëntie en inkoop om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Maar als patissier wilde ik juist creatief zijn op het vlak van het maken en bedenken van luxere producten en showstukken enzo. Als ik dan zag wat bijvoorbeeld Frank Haasnoot en Robin Hoedjes voor vreselijk mooie patisserie maakten in Koeweit, dacht ik: dat wil ik ook! En toen kwam Fauchon Paris in Koeweit op mijn pad."

Hoe ging het leiding geven aan allerlei verschillende nationaliteiten?
“Ik was in Nederland al een paar jaar head chef dus ik wilde in Koeweit ook graag een leidinggevende functie. In het begin bestond mijn team uit 30 mensen, toen 45 en aan het eind 85 man. Veel van de medewerkers kwamen uit India, Sri Lanka, Bangladesh en de Filipijnen. Zij hadden weinig tot geen theoretische kennis en wisten ook niets van hygiëneregels. Dus zij moesten van alles leren en ondertussen moesten we wel bijvoorbeeld 15.000 macarons per week maken. Dat was soms heel zwaar en ingewikkeld, maar ook heel bijzonder, want iedereen wilde heel graag leren.”

Wat is het gekste dat je tot nu toe mee hebt gemaakt?
“Een koninklijke bruiloft in Abu Dhabi. We moesten 240 kilo bonbons maken en alle voorbereidingen deden we in een paleis. Alleen al om in zo’n paleis te zijn, is niet normaal. Die luxe kun je je niet voorstellen. Heel indrukwekkend om te zien en mee te maken. 

Meer weten over patissier Daniël Jongsma? Lees dan het complete interview in Bakkers in bedrijf 6-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Altijd op de hoogte blijven?