Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Zout

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Een analyse op het zoutgehalte, het natriumgehalte en het drogestofpercentage vertelt u of uw brood aan de zoutnorm voldoet. Wiepkje Colijn van de NBOV: “Vraag altijd na wat de standaardafwijking of de meetonzekerheid van het resultaat is. Zo weet u hoe betrouwbaar het resultaat is.”

1. Geef altijd brood mee van dezelfde productiedag (dit heet dag 0 voor het laboratorium).
Een brood dat op dag 0 is opgehaald voor monstername, kent het minste vochtverlies. Verpak
broden die gemerkt worden voor een zoutbepaling, direct na afkoelen ongesneden in een plastic
zak. Hierdoor gaat er minder vocht verloren.

2. Geef producten mee uit de normale productie.
Bij producten uit de normale productie is de kans op fouten bij het afwegen kleiner dan wanneer er
een speciaal deeg voor is gemaakt. Als u een nieuw recept wilt testen, geldt deze tip uiteraard niet.

3. Vraag bij de resultaten na wat de spreiding van de methode is.
Bij de analyse van producten is bijna altijd sprake van een spreiding in de meetresultaten. Vaak geeft het laboratorium in het rapport aan wat die spreiding is. Hierdoor weet u binnen welke grenzen uw producten zich bevinden.

Meer weten over de zoutreductie in brood. Lees dan het artikel Tien jaar zoutreductie op Bakkers in bedrijf.

Lees ook
Ontmoeten

Ontmoeten

Nog even en de deuren van Bakkersvak gaan weer open. De beurs wordt altijd goed bezocht; er is duidelijk behoefte aan. Wat ik mij wel afvraag, is waarom Bakkersvak dit jaar drie dagen duurt? Volgens mij waren twee dagen voldoende en had een ieder die wilde komen daartoe de mogelijkheid. Maar goed, Bakkersvak is DE gelegenheid waar in ieder geval de...

Confettimomentjes creëren

Confettimomentjes creëren

Op zaterdagavond 25 mei organiseert de Stichting Ambachtelijke Bakkerij in samenwerking met de NBOV een feestelijk evenement voor ambachtelijke bakkers en al hun medewerkers: Bake Out. De avond in De Rijtuigenloods in Amersfoort wordt leuk én leerzaam: de perfecte setting dus voor een personeelsfeest of een bedrijfsuitje. Na het succes van...

Programma Bake Out 2019 is rond

Programma Bake Out 2019 is rond

Dit jaar organiseren NBOV en Stichting Ambachtelijke Bakkerij voor het eerst Bake Out, een bedrijfsuitje voor de ambachtelijke bakkerijbranche. Het programma voor deze eerste editie is rond en bestaat uit workshops, boeiende sprekers, eten, drinken en een groot feest als afsluiting. Bake Out vindt plaats op zaterdagavond 25 mei in De Rijtuigenloods...

Banketbakker omgeving Veenendaal gezocht

Banketbakker omgeving Veenendaal gezocht

Wij zijn op zoek naar banketbakker. Dit mag een zelfstandig werkende zijn maar ook een schoolverlater die op zoek is naar een leuke baan. Je komt in een team van...

Zelfstandig werkend broodbakker, omgeving Hilversum

Zelfstandig werkend broodbakker, omgeving Hilversum

Je zal in een klein team gaan werken waar je als deegmaker/ broodbakker ingezet gaat worden. Je bent flexibel inzetbaar en wanneer nodig wissel je met collega's...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving Harderwijk

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving Harderwijk

Voor onze klant in de omgeving van Harderwijk zijn we per direct op zoek naar (ervaren) zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een fulltime functie, bij goed...