Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Zout

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Een analyse op het zoutgehalte, het natriumgehalte en het drogestofpercentage vertelt u of uw brood aan de zoutnorm voldoet. Wiepkje Colijn van de NBOV: “Vraag altijd na wat de standaardafwijking of de meetonzekerheid van het resultaat is. Zo weet u hoe betrouwbaar het resultaat is.”

1. Geef altijd brood mee van dezelfde productiedag (dit heet dag 0 voor het laboratorium).
Een brood dat op dag 0 is opgehaald voor monstername, kent het minste vochtverlies. Verpak
broden die gemerkt worden voor een zoutbepaling, direct na afkoelen ongesneden in een plastic
zak. Hierdoor gaat er minder vocht verloren.

2. Geef producten mee uit de normale productie.
Bij producten uit de normale productie is de kans op fouten bij het afwegen kleiner dan wanneer er
een speciaal deeg voor is gemaakt. Als u een nieuw recept wilt testen, geldt deze tip uiteraard niet.

3. Vraag bij de resultaten na wat de spreiding van de methode is.
Bij de analyse van producten is bijna altijd sprake van een spreiding in de meetresultaten. Vaak geeft het laboratorium in het rapport aan wat die spreiding is. Hierdoor weet u binnen welke grenzen uw producten zich bevinden.

Meer weten over de zoutreductie in brood. Lees dan het artikel Tien jaar zoutreductie op Bakkers in bedrijf.

Lees ook
Update Protocol in verband met corona

Update Protocol in verband met corona

De komende periode blijft de 1,5 meter-samenleving nog steeds van kracht. De NBOV roept alle brood- en banketbakkers op om scherp te blijven op het werken in deze ‘nieuwe’ samenleving. In samenwerking met de overheid en de SAB heeft de NBOV verschillende posters ontwikkeld die iedere ondernemer mag gebruiken. Werken in de 1,5 meter-samenleving...

Sociale partners bedanken de bakker met commercial

Sociale partners bedanken de bakker met commercial

Dankzij alle hardwerkende bakkers kunnen alle Nederlanders dagelijks rekenen op vers brood en banket. Om hen te bedanken hebben de sociale partners CNV vakmensen, FNV, NBOV en NVB een commercial gemaakt die te zien is op de publieke zenders.

NVB, NBOV, FNV en CNV Vakmensen zijn trots op bakkersbedrijven

NVB, NBOV, FNV en CNV Vakmensen zijn trots op bakkersbedrijven

De werkgeversorganisaties NVB en NBOV en de werknemersorganisaties FNV en CNV Vakmensen zijn trots op alle 2.000 werkgevers en 50.000 medewerkers. "Zij zetten werkelijk alles op alles zetten om de bakkersbedrijven in deze uitzonderlijke tijd door de coronacrisis te loodsen om de 17,4 miljoen Nederlanders van brood en banket te voorzien!"

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...