Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Zout

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Een analyse op het zoutgehalte, het natriumgehalte en het drogestofpercentage vertelt u of uw brood aan de zoutnorm voldoet. Wiepkje Colijn van de NBOV: “Vraag altijd na wat de standaardafwijking of de meetonzekerheid van het resultaat is. Zo weet u hoe betrouwbaar het resultaat is.”

1. Geef altijd brood mee van dezelfde productiedag (dit heet dag 0 voor het laboratorium).
Een brood dat op dag 0 is opgehaald voor monstername, kent het minste vochtverlies. Verpak
broden die gemerkt worden voor een zoutbepaling, direct na afkoelen ongesneden in een plastic
zak. Hierdoor gaat er minder vocht verloren.

2. Geef producten mee uit de normale productie.
Bij producten uit de normale productie is de kans op fouten bij het afwegen kleiner dan wanneer er
een speciaal deeg voor is gemaakt. Als u een nieuw recept wilt testen, geldt deze tip uiteraard niet.

3. Vraag bij de resultaten na wat de spreiding van de methode is.
Bij de analyse van producten is bijna altijd sprake van een spreiding in de meetresultaten. Vaak geeft het laboratorium in het rapport aan wat die spreiding is. Hierdoor weet u binnen welke grenzen uw producten zich bevinden.

Meer weten over de zoutreductie in brood. Lees dan het artikel Tien jaar zoutreductie op Bakkers in bedrijf.

Lees ook
Footprint

Footprint

Vrijwel alles wat geproduceerd wordt, bestaat uit verschillende grondstoffen, die elk hun prijs kennen. In de bakkerij weten wij dat als geen ander - ieder jaar sta ik weer versteld van de discussie rondom grondstofprijzen.

Hartstichting ontevreden over zoutreductie

Hartstichting ontevreden over zoutreductie

De Hartstichting vindt dat de voedingsindustrie en het Ministerie van VWS te weinig doen om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling te halen. Hierdoor laten zij substantiële oplossingen liggen voor gezondheidsrisico's, zoals een hoge bloeddruk. Daarom bood de stichting 3 juni een petitie aan in de Tweede Kamer.

Avondje uit met bakgenoten

Avondje uit met bakgenoten

Zaterdag 25 mei was het eindelijk zo ver: Bake Out ’19! In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen ambachtelijke bakkers en hun medewerkers samen voor een gezellige en zeker ook leerzame avond. De bezoekers kwamen uit alle windstreken. “Van Rotterdam, Venlo en Zwolle tot Hoogwoud en Franeker, vanuit het hele land hebben bakkers zich aangemeld”,...

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

In de deze uitdagende functie zal jij je bezighouden met verkoop van ambachtelijke brood en banketproducten aan diverse afnemers van vliegtuigcateraars tot hotelketens...