Drie keer is scheepsrecht voor Joeri Vandekerkhove

dutch-pastry-award-2021

Foto: Oscar van der Wijk

De Belgische Joeri Vandekerkhove is de winnaar van de Dutch Pastry Award 2021. Met een livestream van 10.00 tot 18.00 uur gaf het Nederlands Patisserie Team de jaarlijkse wedstrijden om de Dutch Pastry Award en De Beste Bonbon van Nederland zonder publiek toch de nodige glans. Eind van de dag nam Joeri de Dutch Pastry Award mee naar huis en werd Jordi van Eden eerste bij de bonbonwedstrijd.

De Dutch Pastry Award zou ook dit jaar weer plaatsvinden tijdens Bakkersvak begin maart in Gorinchem, maar die beurs ging helaas niet door en dus zocht het Nederlands Patisserie Team een andere vorm voor de twee wedstrijden. Dinsdag 6 april om 10.00 uur begon vanuit de Food Innovation Academy in Vlaardingen een livestream die duurde tot 18.00 uur ’s avonds. Alle deelnemers van beide wedstrijden werden door vaste presentatrice Ramona van Zweden geïnterviewd, juryleden legden de manier van jureren uit en tussendoor gaven Hidde de Brabander, Bart de Gans en Carlo Midiri online workshops.

Prijswinnaar Dutch Pastry Awards

Dit jaar deden zes patissiers mee aan de strijd om de Dutch Pastry Award (die de winnaar ook het aspirant-lidmaatschap bij het Nederlands PatisserieTeam oplevert). Alberto van de Water (Grand Hotel Krasnapolsky), Vivian Yang (Huize van Wely), Natalie Manintveld (Bakkerij Manintveld), Sibrich Bakker (Crème de la crème patisserie), Carlo Lennarts (Intenz Pastry & Chocolate) en Joeri Vandekerkhove (Deleye Products) maakten showstukken en taarten met als thema ‘Destination’. De winnaar van afgelopen jaar, Stefano van Leeuwen, mocht de hoofdprijs uitreiken: “Er waren een paar showstukken die er echt uitsprongen en de nummer 1 was echt super clean, hij mag echt trots zijn op wat hij heeft neergezet. De winnaar is: Joeri Vandekerkhove!”

De hele dag lang zeiden mensen al tegen hem ‘Driemaal is hopelijk scheepsrecht’ maar zelf durfde hij zich er nauwelijks op te verheugen. In 2013 deed hij voor het eerst mee en won hij de Jurgen Willems Motivatieprijs. “In 2019 deed ik mee met mijn Robin Hood-creatie en daarna dacht ik: ik doe het nog één keer. En het is gelukt.” Joeri raakte er zelf ontroerd van. Eerder op de dag gaf hij namelijk al aan echt graag deel uit te willen maken van het patisserieteam en dat hij dan met deze winst het aspirant-lidmaatschap krijgt doet hem zichtbaar veel.

Overige prijswinnaars DPA 2021

Robin Hoedjes reikt de tweede prijs uit: “Je gaat eigenlijk altijd voor één, maar dit zijn de prijzen waar het om gaat, ook de nummers 2 en 3. Ik denk dat ze het super goed gedaan heeft, er was veel discussie over de taart, de één vond ‘m te sterk, de ander heel lekker. Ze heeft hiermee wel de tweede prijs gewonnen: Sibrich Bakker.” Op de vraag of ze teleurgesteld of blij is zegt Sibrich: “Ik ben hier wel blij mee want het vervoeren van het showstuk ging vanmorgen niet helemaal goed en ik heb het redelijk kunnen fixen dus daar ben ik heel blij mee. En ik ben trots op wat er staat. Soms moet je risico’s nemen.”

Boudewijn Nijmeijer overhandigde de derde prijs: “Er is vandaag een heel mooi niveau neergezet. Dat geldt voor iedereen en zeker voor de top drie. Met op de derde plaats: Vivian Yang!” De patissier van Huize van Wely is blij met haar prijs: “Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht want iedereen heeft zulke mooie showstukken neergezet dus ik ben heel blij.”

De Jurgen Willems Motivatieprijs 2021 gaat naar Natalie Manintveld. Bart de Gans steekt haar een hart onder de riem: “Ik denk dat je heel trots mag zijn op deze prijs, voor ons is dit een hele mooie prijs, wij zien dat je drive hebt.” Tot slot ging de sociale media-prijs naar Carlo Lennarts dankzij de overweldigende steun die hij kreeg op Instagram.

Jordi van Eden maakt Beste Bonbon 2021

De voorselectie gebeurde achter de schermen waarbij er uit 44 inzendingen 20 uiteindelijk deelnemers werden gekozen. De deelnemers hadden voor de editie van 2021 de vorm Orbit als inspiratie waarbij ze 24 bonbons moeten maken met minimaal 2 vullingen. De vullingen dienen te bestaan uit 2 texturen en worden beoordeeld op presentatie, smaak, techniek, originaliteit en structuur. De eerste beoordeling gebeurt op het oog waarbij gelet wordt op de presentatie en de algehele indruk.

“Fantastisch wat jullie hier vandaag hebben neergezet, alle twintig en met name de top vijf”, begint Bart de Gans de prijsuitreiking van de Beste Bonbon. “Toen ik deze vorm mocht ontwikkelen, bedacht ik me al hoe mooi het zou zijn als er zoveel moois uit zou ontstaan. Ik heb er echt van genoten.” Bart vindt wel dat er naast complimenten ook altijd een kritische noot moet zijn. “Het viel me op dat er ontzettend veel aandacht aan uiterlijk, aan design werd gegeven en soms iets minder aan de smaak. Maar wees je er bewust van dat smaak ook bij deze wedstrijd voor twee meetelt.” Mede-jurylid Edwin Loos van Patisserie & Desserts sluit zich daarbij aan: “Alles wat je opschrijft in de receptuur moet ook in de juiste mate terugkomen in de smaak. Dat betekent ook dat je kritisch moet zijn. Mij is opgevallen dat enkele keren de keuze is gevallen op een verkeerde soort chocolade. Maar bij de top vijf hebben we wel de krenten uit de pap kunnen halen.” Jordi van Eden, werkzaam bij Van der Valk Hotel Vianen, werd de winnaar van De Beste Bonbon 2021. De andere vier ‘finalisten’ waren: Marieke ten Have (Wereldbakker Wijnand), Ruben van Trigt (Frivolité patisserie & chocolade), Annemarie Maas (Banketbakkerij Maassen) en Raimond van Iren (zelfstandig werkend kok bij Fontana Resort Bad Nieuweschans).

Dossiers
Lees ook
Dutch Pastry Award live te volgen

Dutch Pastry Award live te volgen

Vandaag vinden de Dutch Pastry Award en de Beste bonbon van Nederland plaats. Deze we\dstrijden zijn de hele dag live te volgen via het You Tube en Instagramkanaal van de Dutch Pastry Award.

Nieuwe locatie Dutch Pastry Award

Nieuwe locatie Dutch Pastry Award

De Dutch Pastry Award en de Beste bonbon van Nederland vinden plaats op een andere locatie. De organisatie heeft een nieuw onderkomen gevonden bij de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Het event is op 6 april live te volgen.

‘Maurits was een bijzonder hartelijk mens’

‘Maurits was een bijzonder hartelijk mens’

Maurits van der Vooren, lid van het Nederlands Patisserieteam (NPT), overleed dinsdag 23 maart op 37-jarige leeftijd aan kanker. De horeca- en patisseriewereld verliezen een inspirerende chef. “Zijn manier van presenteren was zijn grootste kracht”, vertelt vriend en NPT-lid Bart de Gans.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...